Anticonceptiepil maakt vrouwen jaloerser

nieuws De anticonceptiepil kan vrouwen in een vaste relatie jaloerser maken. Ook vinden hun mannen ze waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan wanneer ze de pil links zouden laten liggen. Dat blijkt uit doctoraal onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Een aantal vrouwen werd gedurende enige tijd gevolgd, zowel tijdens het gebruik van de pil als wanneer ze de pil niet gebruikten, in de niet-vruchtbare en de vruchtbare periode. De proefpersonen moesten op vastgestelde perioden in hun cyclus vragen beantwoorden over hun gedrag en jaloezie. Wanneer vrouwen wel en niet vruchtbaar waren, stelde ze vast met behulp van transvaginale echografie. Ook de mannelijke partners van de vrouwen kregen op verschillende momenten vragen over hun gedrag en relatie voorgeschoteld.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die de pil niet gebruiken, jaloerser zijn als ze vruchtbaar zijn. Vrouwen die de pil gebruiken en een vaste relatie hebben, ervaren jaloezie in dezelfde mate als tijdens de vruchtbaarheidsperiode in een natuurlijke cyclus (als er geen pil wordt geslikt). Hoe meer oestrogeen er in de pil zit, hoe jaloerser vrouwen worden, zo blijkt. Vooral pillen met veel oestrogeen kunnen dus leiden tot jaloezie. En die jaloezie kan weer leiden tot ander gedrag.

De negatieve effecten blijven overigens niet beperkt tot vrouwen die de pil gebruiken. Mannelijke partners blijken vrouwen aantrekkelijker te vinden als ze vruchtbaar zijn en minder als ze de pil gebruiken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram