Antibiotica: alleen gebruiken indien nodig

nieuws Antibiotica zijn nuttig en zinvol maar enkel en alleen als ze echt nodig zijn. Toch worden ze nog te veel en onnodig gebruikt. Om dit overbodig gebruik tegen te gaan, lanceert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een nieuwe, nationale campagne voor een beter gebruik van antibiotica.
Nog steeds worden antibiotica te vaak en onnodig gebruikt. Veel mensen weten niet dat antibiotica alleen bacteriën doden en denken dat ze ook of uitsluitend virussen bestrijden. Antibiotica helpen niet bij griep, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking.

Waarom niet? Omdat deze infecties veroorzaakt worden door virussen. Antibiotica werken niet tegen virussen.
Ze zorgen dus ook niet dat je sneller terug op de been bent wanneer je een virale infectie hebt. Ze helpen ook niet om minder te moeten hoesten. Of om je beter te voelen.
Antibiotica werken enkel als we ziek zijn door bacteriën. Een longontsteking of een bacteriële hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Bij zo’n ernstige infectieziekte heb je natuurlijk wel antibiotica nodig. Ze zorgen ervoor dat de bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zo kan je eigen afweersysteem de bacteriën vernietigen. Het zijn dus niet de antibiotica die ervoor zorgen dat je geneest. Dat doet je eigen lichaam door een natuurlijke weerstand op te bouwen. Ook bij banale bacteriële infecties zullen antibiotica je dus niet sneller beter maken. Antibiotica werken alleen als er al bacteriën zijn om tegen te vechten. Het is nutteloos om zomaar antibiotica te nemen om te voorkomen dat men ziek zal worden. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden kan het nuttig zijn om antibiotica te geven nog voor de ziekte uitbreekt. Zo zal iemand die in nauw contact is gekomen met een patiënt met bacteriële hersenvliesontsteking altijd kortstondig een antibioticum krijgen.

Bewustwording over juist gebruik is belangrijk omdat door gericht gebruik bacteriën zo lang mogelijk gevoelig blijven voor antibiotica. Als bacteriën namelijk ongevoelig worden, bestaat er het risico dat infecties door bepaalde bacteriën niet meer te behandelen zijn. De bacteriën zijn dan resistent tegen de gebruikte antibiotica. Omdat resistente bacteriën levensbedreigende infecties kunnen veroorzaken, is gericht gebruik dus van groot belang.
1. Respecteer de dosissen en de tijdstippen. Sla nooit een inname over en gebruik de voorgeschreven hoeveelheden.
2. Stop niet vroeger dan voorgeschreven. Maak je antibioticakuur volledig af. Ook als je je na een paar dagen al beter voelt. Dat is nodig omdat de bacteriën slechts geleidelijk worden vernietigd.
3. Bewaar ze niet. Hou nooit restjes antibiotica bij voor een volgende keer. Breng ze naar je apotheker.

Als je antibiotica gebruikt, kunnen er ook bijwerkingen
optreden. Antibiotica vallen namelijk niet alleen de schadelijke bacteriën aan. Ook de nuttige moeten eraan geloven. Raadpleeg je arts indien je klachten blijven duren.
- Allergische reacties: Een allergische reactie op antibiotica kan jeuk of huiduitslag veroorzaken. Gelukkig komen ernstige gevallen zelden voor.
- Diarree: Antibiotica kunnen het normale evenwicht verstoren in je darmen. Met diarree als gevolg.
- Maaglast: Tijdens de behandeling met antibiotica kan je last hebben van een zwaar gevoel in de maag. Mogelijk verlies je ook je eetlust of is je smaakzin verstoord.
- Schimmelinfecties: Een behandeling met antibiotica verhoogt ook de kans op schimmelinfecties van huid en slijmvliezen. Met witverlies bij vrouwen of wit beslag in de mond als gevolg.
Sommige mensen moeten extra voorzichtig zijn wanneer ze antibiotica nemen. Denk maar aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met een nierziekte of een leverziekte moeten extra opletten. Behoor je tot deze risicogroepen, meld het dan aan je arts.

www.gebruikantibioticacorrect.be


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram