Maaltijdvervangers bevatten te veel suikers

123-dieet-shake-maaltijdverv-06-16.jpg

nieuws Maaltijdvervangers zoals afvalrepen en shakes die aangeprezen worden om te vermageren, bevatten te weinig eiwitten en vezels en veel te veel suiker. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond.

De Consumentenbond bekeek de etiketten van 31 maaltijdvervangers en liet het eiwitgehalte bepalen in een laboratorium. 23 producten scoren lager dan een 6 voor de samenstelling Ze bevatten niet alleen veel suiker, maar vooral weinig vezels, eiwitten en gezonde vetten. De hoeveelheid vitaminen en mineralen is wel in orde.
Een drinkmaaltijd van Weight Care (330 ml) bevat bijvoorbeeld meer suiker dan een glas cola. En twee Slank Maaltijdrepen van Lucovitaal (gelijk aan een maaltijd) bevatten meer suiker dan één Snickers. De shake van Cambridge 500 levert nog geen gram vezel per maaltijd, terwijl de aanbeveling 30 gram per dag is. En ook veel andere maaltijdvervangers bieden níet de juiste voedingsstoffen die dagelijks nodig zijn. Alleen de Low Calorie Meal van Body & Fitshop is uitgebalanceerd. Deze 'maaltijd' bevat nauwelijks suiker en veel eiwit en vezels en is met €0,84 ook een van de goedkoopste uit de test.

Onvoldoende eiwit
Eiwit is het meest cruciale ingrediënt van een maaltijdvervanger, want het verzadigt meer dan koolhydraten en vetten, en het beperkt het verlies aan spierweefsel. Spieren gebruiken meer energie dan vetweefsel, waardoor het behoud van spieren kan helpen om ook na het dieet op gewicht te blijven. De Europese voed- selautoriteit Efsa spreekt in haar advies over de essentiële samenstelling van maaltijdvervangers niet voor niets over 75 gram eiwit als optimale hoeveelheid per dag.
Slechts 7 maaltijdvervangers bevatten voldoende eiwit, minimaal 20 gram per maaltijd. De maaltijdshake vanille van Kruidvat haalt niet eens 13 gram eiwit per maaltijd. En dan komt het meeste eiwit zelfs uit de melk die nog moet worden toegevoegd: dat zit dus niet eens in het product.
PhD Nutrition laat zien dat het ook anders kan: die shakemix bevat maar liefst 24,5 gram eiwit.
Dat er wordt beknibbeld op de hoeveelheid eiwit is vanuit de fabrikant te begrijpen; eiwit is een duur ingrediënt en suiker juist goedkoop, aldus de Consumentenbond.

Astronautenvoeding
De shakes bevatten eiwitpoeder zoals melkeiwit en soja-eiwit, aangevuld met suiker zoals glucosestroop of fructose, olie zoals zonne- bloem- of maisolie, inuline (vezel), aroma, vitaminen en mineralen. Een reep heeft wat weg van een Mars, plus eiwitpoeder, olie, vitaminen en mineralen. Alle benodig- de voedingsstoffen worden zo bij elkaar geknutseld tot een reep of shake, maar een gevarieerde voeding is meer dan een optelsom aan voe- dingsstoffen. Maaltijdver- vangers zijn dan ook meer astronautenvoeding. Ze kunnen slechts een aantal weken de ‘normale’ voeding vervangen, zegt de Consumentenbond.
Afvallen lukt gelukkig met elk dieet; zolang je maar minder calorieën (energie) inneemt dan je verbruikt. Dat geldt ook voor een dieet met maaltijdvervangers. En: hoe strenger het dieet hoe meer gewichtsverlies. Maar let op, want dan is de kans groter dat het afvallen niet op een gezonde manier gebeurt. Met maaltijdvervangers is relatief rustig af te vallen door er een deel van de maaltijden mee te vervangen: gebruik bijvoorbeeld 2 maaltijdvervangers van gemiddeld zo’n 225 kcal per stuk, naast een ‘normaal’ avondmaal van 750 kcal. Hiermee komt het totaal op zo’n 1200 kcal per dag uit.

Laatst bijgewerkt: juni 2016
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram