Hongerhormonen saboteren vermageringsdieet

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Dat mensen na een vermageringsdieet snel terug bijkomen, het zogenaamde jojo-effect, kan te maken hebben met het feit dat een vermageringsdieet de productie van ‘hongerhormonen’ stimuleert waardoor we opnieuw meer gaan eten. Dat blijkt uit Australisch onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Vijftig mensen met overgewicht volgden tien weken lang een streng dieet met weinig calorieën. Ze verloren gemiddeld 10 procent van hun gewicht. Onderzoekers maten voor, tijdens en na het dieet het niveau van twee hormonen, leptine en ghreline, die het hongergevoel regelen. Ghreline wekt de eetlust op, leptine zorgt ervoor dat u minder snel verzadigd bent. De concentraties van beide hormonen in het bloed waren één jaar na de vermageringskuur nog altijd hoger dan voor de kuur.

Om blijvend gewichtsverlies te bekomen is het dus belangrijk om de stijging van die hongerhormonen te vermijden. Hoe dat moet, vertellen de onderzoekers niet. Volgens de onderzoekers is het het best om, in afwachting van een geneesmiddel dat het effect van die hongerhormonen kan neutraliseren, elke gewichtstoename te vermijden.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram