Over allergie: Een allergie-arm huis

boek05huis.jpg

boeken-interviews

Het is genoegzaam bekend: allergische aandoeningen vormen in onze westerse samenleving een steeds groter wordend probleem. Recent internationaal onderzoek bracht aan het licht dat ongeveer een derde van de 13-14 jarigen in Groot-Brittannië symptomen heeft die gelinkt zijn aan astma, en dat hetzelfde geldt voor een vierde van Amerikaanse jongeren uit dezelfde leeftijdsgroep.

In hun boek "Een allergie-arm huis" besteden de Britse auteurs Peter Howarth en Anita Reid uitgebreid aandacht aan mogelijke bronnen van allergie binnenshuis. De problematiek van indoor-pollutie wordt de laatste jaren door de wetenschap nauwlettend op de voet gevolgd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in vele gevallen de aanleg voor allergie in sterke mate samenhangt met allergenen die we aantreffen in de huisomgeving. Wanneer we bedenken dat we gemiddeld drie vierde van onze dag binnenshuis doorbrengen, is de nodige aandacht voor onze woonomgeving zeker niet overbodig.

Het boek is een mooi uitgegeven, rijkelijk geïllustreerd én duidelijk naslagwerk geworden. De auteurs leggen in een eerste deel op een begrijpelijke manier uit wat allergie nu eigenlijk is, welke aandoeningen er bestaan en hoe ze samenhangen met de verschillende allergenen. Daarna worden stapsgewijs de verschillende voorzieningen (verwarming, vloeren, meubilair…) en ruimtes van een doorsneehuis doorlopen.

Wanneer mensen immers vragen hoe ze allergische reacties kunnen verminderen zonder medicijnen te gebruiken, krijgen ze vaak te horen : pas je woonruimte aan. Dat klinkt simpel maar, beweren de auteurs, in de praktijk is er een schrijnend tekort aan praktische richtlijnen. Daarom geven ze aan de hand van foto’s en kleurenkadertjes tips om minder in aanraking te komen met allergenen en zo mogelijke allergieverschijnselen te verminderen.

Het lijkt op het eerste gezicht allemaal wat radicaal - zelfs voor de meest ijverigen onder ons is het een titanenwerk om bijvoorbeeld dagelijks het hele huis te stofzuigen - maar laat je daar niet door afschrikken : de auteurs zeggen zelf dat het nuttig is eerst mogelijke klachten te bekijken en in functie daarvan kleine veranderingen door te voeren. Wie deze gouden raad in het achterhoofd houdt, vindt in dit boek vele handige tips voor een gezondere woonomgeving.Een allergie-arm huis, Peter Howarth en Anita Reid, Terra 2001, ISBN 90 6255 984 0


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram