Belgisch parlement wil anti-alcoholpictogram zwangeren

nieuws Na Frankrijk en Finland overweegt ook België pictogrammen op drankflessen te plakken om zwangere vrouwen te wijzen op de gevaren van alcohol. Een wetsvoorstel in die zin werd in de bevoegde Senaatscommisie goedgekeurd.
Als je zwanger bent, drink je het best geen alcohol. Algemeen wordt aangenomen dat één eenheid alcohol per dag niet schadelijk is voor de ongeboren baby. Met een eenheid wordt bedoeld één glas wijn of één glas bier.
Vanaf vier tot vijf eenheden alcohol per dag zijn er wezenlijke risico's voor het kind. Stop het dagelijks gebruik van alcohol bij voorkeur vóór de bevruchting. Ook bij borstvoeding ben je het best voorzichtig met alcohol. De alcohol wordt immers via de moedermelk doorgegeven aan je baby.

Mogelijke gevolgen voor de baby zijn:
• laag geboortegewicht, kleine gestalte, trage groei tijdens het eerste jaar;
• kleine schedel met eventuele gelaatsmisvormingen, zoals kleine ogen, platte neus, smalle bovenlip;
• prikkelbare baby, veelvuldig huilen;
• op latere leeftijd: overbeweeglijkheid, aandachts-, spraak- en geheugenstoornissen;
• ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) komt vaker voor. Dit is hyperactief gedrag met stoornissen in de aandacht en in de concentratie.

Lees ook: Zwangerschap en verslaving


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram