Beetje alcohol toch niet goed voor uw hart?

nieuws Ook een klein beetje alcohol is slecht voor het hart. Een grote literatuurstudie laat zien dat ook voor lichte tot matige drinkers het verminderen van de alcoholconsumptie beter is voor uw hart. De studie verscheen in het gezaghebbende tijdschrift BMJ.

De voorbije jaren hadden heel wat studies aangetoond dat een kleine hoeveelheid alcohol (2 à 3 glazen per dag voor een man, 1 à 2 glazen voor een vrouw) mogelijk een positief effect heeft op de hartgezondheid. Maar dat klopt niet, volgens deze nieuwe studie. Daarin werden ruim 50 onderzoeken met in totaal 260.000 mensen over de relatie tussen alcohol en hartgezondheid geanalyseerd. Daarbij werd in het bijzonder gekeken naar proefpersonen met het Alcohol Dehydrogenase 1B gen (ADH1B). Dat gen zorgt voor een versnelde afbraak van alcohol in het lichaam, wat leidt tot misselijkheid en andere ongewenste verschijnselen. Dragers van dit gen drinken gemiddeld 17 procent minder alcohol drinken dan niet-dragers. Na statistische analyse bleek dat de dragers van dat gen tien procent minder kans hadden op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en overgewicht. Volgens de onderzoekers kan men hieruit besluiten dat het minderen van de alcoholconsumptie – ook voor mensen die slechts weinig of matig drinken – beter is voor het hart.

Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram