Beetje alcohol goed voor hart

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Matige alcoholconsumptie – ongeveer één glas per dag – beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dat is de conclusie van twee nieuwe studies van de universiteit van Calgary (Canada) verschenen in het British Medical Journal (24 februari 2011). In de eerste studie werd de beschikbare literatuur over het effect van alcoholconsumptie op hart- en vaatziekten geanalyseerd. De tweede studie bekeek de onderzoeksgegevens naar de effecten op biologische markers voor hartziekte.

Uit de eerste studie blijkt dat een alcoholconsumptie van 2,5 tot 14,9 g/dag – wat overeenkomt met ongeveer één à twee glazen – leidt tot een afname van het risico op overlijden aan hart- en vaatziekte met 14 tot 25 procent, in vergelijking met mensen die nooit alcohol dronken. Inname van grotere hoeveelheden alcohol (meer dan 60 g/dag) verhoogt echter de kans op (sterfte aan) beroertes.

In de tweede studie werd gekeken naar het effect van een periode van alcoholconsumptie ten opzichte van een tijdlang geen alcoholgebruik. Matige alcoholconsumptie (zowel bier, wijn als sterke drank) verhoogt de niveaus van (‘goede’) HDL-cholesterol, apolipoproteïne en adiponectine verhoogt, en verlaagt de fibrinogeen-concentraties in het bloed. Deze bevindingen wijzen op een positief effect op hart en bloedvaten.
De wetenschappers benadrukken wel dat het bij één of twee glazen alcohol moet blijven. Meer drinken verhoogt juist de kans op hart- en vaatziekten en andere ziekten.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram