Alcohol samen met sigaretten verhoogt kans op longkanker

nieuws Rokers die geregeld een glaasje drinken, lopen een hoger risico op een bepaalde genenmutatie die mogelijk kan lijden tot een agressievere vorm van longkanker. Dat blijkt uit een recente studie gepubliceerd in Cancer Resaerch. Deze genetische mutatie werd vastgesteld bij 76% van de longkankerpatiënten die rookten en minstens 1 glas per dag dronken, tegenover 42% bij rokers die niet dronken en 14% bij kankerpatië,ten die roken noch drinken.

De onderzoekers vermoeden dat de alcohol het effect van de tabaksrook op de longen verergert omdat het de werking afremt van bepaalde enzymen die de tabaksrook neutraliseren. Ze voegen er wel aan toe dat niet-rokers die dagelijks een glaasje drinken niet bezorgd hoeven te zijn en geen hoger risico op longkanker lopen.


Laatst bijgewerkt: maart 2003
RECONNECT, talent blijft, ook na kanker RECONNECT, talent blijft, ook na kanker
Stichting tegen Kanker

Er is te weinig aandacht voor de terugkeer naar het werk na kanker. Toch is het van groot belang dat werknemers hierbij worden ondersteund. Stichting tegen Kanker biedt daarom RECONNECT aan, een gratis online platform om HR managers of leidinggevenden te begeleiden tijdens het reïntegratietraject van een medewerker bij wie kanker werd vastgesteld.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram