Alcohol maakt dik

nieuws Als we het Beer & Society Information Center en de website Bier-en-gezondheid.com, gefinancieerd door de beroepsfederatie de Belgische Brouwers, zouden mogen geloven, dan maakt alcohol (of bier tenminste) niet dik. Ook het artsenblad Semper nam die beweringen onlangs over.
Meestal wordt overgewicht veroorzaakt door een reeks factoren zoals lichaamseigen kenmerken, leefstijl, beweging, voeding enz. Veel zware bierdrinkers, houden er eetgewoonten op na die veel vet bevatten, wat hun zwaarlijvigheid verklaart, aldus de bierwebsite. Matig alcoholverbruik heeft zelfs een uitdrogend effect wat tijdelijk gewichtsverlagend werkt, zo is op Bier-en-gezondheid.com te lezen. Alleen wanneer regelmatig overdadig wordt gedronken, dreigt op termijn het gewicht wel toe te nemen.
Maar frisdranken zijn nog slechter: vier glazen frisdrank bevatten vier keer zoveel calorieën als vier glazen bier, zo wordt beweerd. Ook wijn zou volgens de website meer calorieën bevatten dan bier. Twee beweringen die pertinent onjuist zijn (zie tabel).

Gemiddelde hoeveelheid calorieën per glas

Bier, alcoholarm en alcoholvrij (250 ml)         45
Bier, Trappist (250 ml)                                172
Bier, pils (250 ml)                                        112
Rode wijn (100 ml)                                      68
Witte wijn (100 ml)                                      67
Rozé wijn (100 ml)                                       71
Champagne (100 ml)                                    74
Whisky (35 ml)                                             84
Likeur (35 ml)                                               85
Port (35 ml)                                                 52
Rum (35 ml)                                                83
Jenever (35 ml)                                            69
Cognac (35 ml)                                            82
Breezer (250 ml)                                          175
Cola (200 ml)                                               90
Sinaassap ongezoet (200ml)                          84              
Water (200ml)                                              0

Bron: Nubel, Belgische Voedingsmiddelentabel

Alcohol is erg calorierijk. In 1 gram alcohol zitten 7 kilocalorieën. Dat is bijna net zo veel als in 1 gram vet (9 kcal) en meer dan in 1 gram suiker (4 kcal). Het teveel aan calorieën dat je binnenkrijgt wordt opgeslagen als vet.

Daarnaast bevatten veel alcoholische drankjes of zg. breezers veel suiker, waardoor je nog meer calorieën binnenkrijgt. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom een breezer veel meer calorieën bevat dan whisky. Ook bieren bevatten van nature meer suikers en zijn daardoor calorierijker. Een glas pils (25 cl) bevat zo'n 110 Kcal, donker bier tot meer dan 200 Kcal. Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn zogeheten 'breezers' of 'alcopops' met voorsprong de grootste dikmakers.

Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect. Omdat alcohol niet opgeslagen kan worden in het lichaam, heeft het absolute prioriteit in de stofwisseling. Daardoor onderdrukt alcohol de omzetting van de andere energieleveranciers, in het bijzonder die van vet. Dat leidt ertoe dat vet dat niet nodig is, heel snel wordt opgeslagen. Dit vet blijkt zich bovendien vooral op te hopen in de buikholte, de beruchte ‘bierbuik’. Vet in de buikholte is slechter voor de gezondheid dan vet dat bijvoorbeeld op billen en dijen wordt opgeslagen.

Het drinken van alcohol kan ook het gevoel van verzadiging afzwakken en daardoor de eetlust aanwakkeren .
Ook op een meer onrechtstreekse manier zorgen alcoholische dranken voor extra calorieën. Mensen die veel drinken hebben namelijk dikwijls de neiging om tijdens het drinken ook nog eens vet te eten (nootjes, snacks…) en menig nachtje uit is waarschijnlijk al eens geeindigd in de plaatselijke frituur of hamburgertent.


Laatst bijgewerkt: december 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram