Steeds meer jongeren in psychiatrie na uitlekken naaktfoto’s

123m-tiener-psyche-comp-pest-02-17.jpg

nieuws Binnen de geestelijke gezondheidszorg in Nederland is er een groeiend aantal jongeren dat psychische hulp zoekt na het uitlekken van naaktfoto’s. Trauma’s, depressie en overmatig drank- en drugsgebruik zijn enkele problemen die de jongeren ervaren nadat blijkt dat deze foto’s ongewild zijn doorgestuurd naar klasgenoten en vrienden. Dat meldt de Nationale Zorggids.

Sexting wordt steeds populairder onder jongeren. Een foto maken met een smartphone is snel gedaan, maar het ongewild doorsturen hiervan gaat misschien wel net zo snel. Het verspreiden van naaktfoto’s op social media en onder klasgenoten kent grote gevolgen voor de slachtoffers. Jeugdkliniek Yes We Can Clinics zegt ongeveer 25 procent van de vrouwelijke cliënten te behandelen voor psychische klachten na het uitlekken van gevoelige foto’s.

Ook andere instellingen voor geestelijke gezondheidszorg herkennen de stijging van slachtoffers van sexting. Jaarlijks gaat het om tientallen jongeren die professionele hulp zoeken. Zij kampen onder andere met depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS), suïcidale gedachten en misbruik van drank en drugs. De meeste slachtoffers worden jarenlang op school gepest met de foto’s.

Van alle middelbare scholieren heeft 8 tot 10 procent wel eens een pikante foto of video van zichzelf verstuurd. Ongeveer 88 procent van die beelden worden met anderen gedeeld zonder dat deze persoon daar toestemming voor heeft gegeven. “Het is dan ook belangrijk dat jongeren hierover praten met ouders of leerkrachten”, stelt Rik Knipschild, psychotraumatoloog van kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter. Door het gesprek aan te gaan, kunnen psychische klachten verminderd worden. Veel slachtoffers zoeken geen hulp uit schaamte, waardoor de ernst van hun klachten aanzienlijk verergert.

Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram