Cardiovasculaire risico van ADHD-geneesmiddelen

adderal.jpg

nieuws De Drug Safety and Risk Management Advisory Committee van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) stelt voor om op de verpakking van geneesmiddelen tegen ADHD (met name methylfenidaat zoals Rilatine en Concerta en bepaalde amfetamines) een waarschuwing te plaatsen over risico’s voor hart- en vaatziekten. Bovendien wil het Comité dat de voorschrijvende artsen aan de patiënten een document overhandigen met richtlijnen over het gebruik van deze geneesmiddelen.
De waarschuwing is gebaseerd, enerzijds, op 25 gevallen van hartinfarct, herseninfarct en plotse dood bij kinderen en volwassenen na gebruik van deze geneesmiddelen. En anderzijds op het sterk gestegen gebruik van dergelijke produkten in de Verenigde Staten, zowel bij kinderen als volwassenen. Bijna 10% van de Amerikaanse jongens boven 10 jaar zouden een dergelijk produkt gebruiken (bijna 5 keer meer dan in België).
Het is wel belangrijk om te vermelden dat het in 17 van de 25 gevallen om patiënten ging die behandeld werden met dexamfetamine (Adderal®, niet op de Belgische markt beschikbaar). Bovendien vertoonden 5 van de 12 kinderen een aangeboren hartafwijking.
In België wordt op de bijsluiter reeds vermeld dat bij gebruik van deze geneesmiddelen tachycardie, hartkloppingen, arythmiëen, veranderingen in bloeddruk en hartfrequentie en angina pectoris (zelden) kunnen optreden. De bloeddruk moet regelmatig gecontroleerd worden. Er wordt ook vermeld dat methylfenidaat af te raden is bij hyperthyroïdie, hartrithmestoornissen en ernstige angina pectoris.

Het rapport van de Drug Safety and Risk Management Advisory Committee kan geraad

Het rapport van de Drug Safety and Risk Management Advisory Committee kan geraadEen standpunt van een van de leden van het Committee kan geraadpleegd worden op:

Lees ook: ADHD (aandachtstoornis met hyperactiviteit): symptomen en diagnose


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram