Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen

nieuws Vrouwen die rond de conceptie foliumzuur innemen, hebben 20% minder kans op een kind met een aangeboren hartafwijking. Dit is de uitkomst van onderzoek, uitgevoerd aan het UMC St Radboud in Nijmegen en het UMC Groningen. De studie is onlangs gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift European Heart Journal.
Van foliumzuur was al bekend dat het de kans op een kind met een neuraalbuis defect (zoals een open ruggetje) sterk verkleint. Dit onderzoek toont aan dat foliumzuur ook een beschermend effect heeft bij aangeboren hartafwijkingen. Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby's. In Nederland worden jaarlijks 180.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer één op de honderd baby's een aangeboren hartafwijking heeft.
Hoewel al langer bekend is dat foliumzuurgebruik rond de conceptie sterk aan te bevelen is, blijkt dat nog steeds veel vrouwen - vooral lager opgeleide vrouwen en vrouwen van allochtone afkomst - niet weten dat op tijd beginnen met het slikken van foliumzuur van het grootste belang is.

Lees ook: Foliumzuur


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram