Voor jou gelezen op De Standaard

8 tips voor de zoektocht naar een geschikt rusthuis

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Bij het uitkijken naar een geschikt woonzorgcentrum is het belangrijk om aandacht te hebben voor de levenskwaliteit van de toekomstige bewoner. De Vlaamse Ouderenraad geeft acht tips.

1. Is er wel plaats?
Woonzorgcentra kampen met een tekort aan plaatsen. Vraag dus zeker na of er überhaupt een plekje vrij is voor uw oudere vader of moeder. 'Begin tijdig met zoeken, want in veel gevallen is tijd om rustig te kijken en vergelijken er niet.', weet Nils Vandenweghe, directeur bij de Vlaamse Ouderenraad.

2. Vertrek van uw wensen
De centrale vraag die u moet stellen is: "Wat is er voor mij belangrijk?" Moeten de verplegers flexibel zijn? Zijn er vaste uren waarop ik moét eten? Kan ik zelf de muziekinstallatie bedienen? En is er voldoende personeel om die wensen te omkaderen?

3. Hoeveel personeel is er?
'De norm van de overheid is geen kwaliteitsnorm, maar enkel een juridische minimumvoorwaarde.' zegt Vandenweghe. 'Wanneer een woonzorgcentrum stelt dat ze meer personeel inschakelen dan wettelijk noodzakelijk is, moet u zeker vragen hoeveel er dat dan zijn.' De kwaliteit hangt immers samen met het aantal mensen dat er daadwerkelijk beschikbaar zijn.

4. Locatie, locatie, locatie
Net zoals bij de aankoop van een huis is ook de locatie van een woonzorgcentrum belangrijk. Is het gebouw makkelijk bereikbaar? Is er openbaar vervoer beschikbaar? Is er sociaal contact mogelijk, en voelen bezoekers zich ook welkom? Is er een café of cultureel evenement in de buurt? Kijk zeker naar de mogelijkheden en toets die af aan de noden van de toekomstige bewoner.

5. Het geluk gaat door de maag
Maaltijden zijn altijd belangrijk. Op papier kan een woonzorgcentrum goochelen met Franse termen en culinaire smoesjes, maar op het bord telt enkel wat er ligt. 'Vraag zeker een maandmenu, en kijk wat er steeds terugkomt. Vaak zien we dat tomatensaus en pasta populair zijn.' Informeer ook naar de flexibiliteit van de keuken. Is er aangepast voedsel voor mensen met een allergie?

6. Kostprijs
Een woonzorgcentrum kan duur zijn. Bekijk altijd aandachtig wat niet inbegrepen is bij de dagprijs. Die supplementen kunnen hoog oplopen. De dagprijs is wettelijk bepaald, en bevat onder andere de kosten van de verzorging en het logement.

7. Graad van vrijheid
Een woonzorgcentrum gebruikt soms vrijheidsbeperkende maatregelen bij ouderen. Vraag zeker na of er hier een officieel beleid over bestaat. Wanneer worden bewoners vastgezet? Gebeurt dit vaak? 'In de praktijk is het soms heel druk, waardoor deze maatregelen gemakshalve worden toegepast. Als dit te vaak gebeurt, doet dat afbraak aan de menswaardigheid.' meent Vandenweghe.

8. Maak eens een praatje
Tenslotte, praat eens met de inwoners vooraleer u de beslissing neemt. Veel bewoners zullen u hun eerlijke mening geven.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171012_03127402


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram