Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken

dossier

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) is complex en manifesteert zich op verschillende manieren. Het is geen zwart-wit verhaal: narcisme bevindt zich op een spectrum en kan zich sterk of juist subtiel uiten. In de kern draait het om diepgewortelde patronen van egoïsme en manipulatie, waarbij de gevoelens van anderen vaak worden genegeerd of zelfs gekwetst.

Lees ook: Wat zijn de kenmerken van narcisme?

Narcisme in relaties: hoe herken je het?

getty_relatieproblemen_ruzie_koppel_2022.jpg

© Getty Images

Een relatie met een narcist kan je mentale gezondheid ernstig aantasten. Het is niet altijd makkelijk om meteen te beseffen dat je met een narcist te maken hebt, zeker niet als je in een romantische relatie zit. Vaak vraag je je gaandeweg af of de manier waarop je wordt behandeld wel gezond is.

Kenmerken van een narcistische partner


  • Respectloos omgaan met jouw grenzen: Een narcist respecteert vaak alleen zijn eigen behoeften en prioriteiten. Ze lenen bijvoorbeeld geld dat ze nooit terugbetalen of ondermijnen jouw gevoelens en prestaties.
  • Onduidelijkheid over de relatie: Ze willen geen vaste definitie van de relatie, maar verwachten wel emotionele, seksuele en intieme aandacht, terwijl ze zelf hun opties openhouden.
  • Geen verantwoordelijkheid nemen: Narcisten denken altijd gelijk te hebben en bieden zelden excuses aan. Een discussie voelt vaak als een strijd waarin jij 'de waarheid moet leren'.
  • Charmant aan het begin: In de beginfase zijn ze vaak charmant en attent, maar zodra de 'jacht' voorbij is, verandert hun houding en kunnen ze kil en afstandelijk worden.
  • Hunkeren naar bevestiging: Ondanks hun zelfverzekerde uitstraling hebben ze vaak een laag zelfbeeld. Ze gebruiken anderen om hun ego te voeden en hun gevoel van macht te versterken.

Lees ook: Love bombing: manipulatietechniek van narcisten

Gaslighting: wanneer manipulatie de realiteit vervormt

Een veelvoorkomende tactiek van narcisten is gaslighting. Hierbij proberen ze je aan jezelf te laten twijfelen door leugens te verspreiden, de waarheid te verdraaien of je gevoelens te bagatelliseren. Het doel is om je onzeker en afhankelijk te maken.

Kenmerken van gaslighting:

  • Je voelt je angstiger en minder zelfverzekerd dan voorheen.
  • Je vraagt je vaak af of je niet te gevoelig bent.
  • Je hebt constant het gevoel dat alles wat je doet fout is.
  • Je excuseert je vaak, ook als het niet jouw schuld is.

Lees ook: Gaslighting: de manipulatietechniek van narcisten


Lees ook: De effecten van opgroeien met een narcistische ouder

Wat kan je doen als je in een relatie met een narcist zit?

Een relatie met een narcistische partner is emotioneel uitputtend. Het kan helpen om de volgende stappen te nemen:

  • Breek de relatie af: Je kunt een narcist niet veranderen door genoeg liefde of aanpassing. Blokkeer communicatie om jezelf te beschermen tegen pogingen om weer contact te maken.
  • Zoek steun: Praat met empathische vrienden en familie die je situatie begrijpen.
  • Professionele hulp: Overweeg therapie om je zelfvertrouwen te herstellen en te leren omgaan met de gevolgen van narcistisch misbruik.


Onthoud: je verdient een relatie gebaseerd op wederzijds respect en waardering.


Lees ook: Zo herken je een verborgen narcist

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.psychologytoday.com
https://www.psychologytoday.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram