Welke soorten eczeem zijn er?

unsplash_eczeem_handen_2023.jpg

dossier Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei soorten huiduitslag. De huid is aangetast door: roodheid, schilfering, warmte, zwelling, rode bultjes, vochtblaasjes, vochtafscheiding, korstjes en krabeffecten. Er zijn verschillende soorten eczeem, naargelang de oorzaak van de uitslag. We zetten de meest voorkomende vormen van eczeem op een rij. 

Lees ook: Eczeem: oorzaken, symptomen en behandeling

Constitutioneel eczeem of atopische dermatitis

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Constitutioneel of atopisch eczeem (ook atopische dermatitis, neurodermatitis of neurodermitis genoemd) is een veel voorkomende sterk jeukende ontsteking van de huid. De afwijking begint meestal in de eerste levensjaren en verdwijnt in ongeveer de helft van de gevallen tegen de puberteit of zelfs vroeger. Maar het kan zich ook voortzetten na de puberteit of pas nadien beginnen. De eerste verschijnselen kunnen zelfs bij mensen van 70 jaar of ouder ontstaan. Bij jonge kinderen wordt het ook wel dauwworm genoemd. De vochtige plekken of de huid lijken op dauwdruppels en hebben een ringvormig uitzicht.

Het is een chronische ziekte waarbij de patiënten periodes ervaren waarin de ziekte hevig opflakkert en dan weer afneemt. Ongeveer 70% van de patiënten heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts. Hoewel eczeem geen levensbedreigende ziekte is, kan de irriterende, pijnlijke een ontsierende aard ervan de levenskwaliteit van de patiënt en zijn gezin ingrijpend beïnvloeden. De ziekte heeft zowel een invloed op psychologische factoren zoals het humeur en het gevoel van eigenwaarde, als op sociale en functionele factoren zoals de relaties met anderen en de dagelijkse bezigheden op het werk of op school.

Lees ook: Atopische Dermatitis: Eczeem herkennen en behandelen bij kinderen

Seborroïsch eczeem

Dit is een huiduitslag die veel voorkomt bij pasgeborenen (van zes weken tot 16 weken). De huid is rood en dik bedekt met vettige, gelige schilfers. De huiduitslag zit vooral op het hoofd (hoofdroos of 'schilfers') en soms in de schaamstreek. In dat geval spreekt men ook wel van luieruitslag. Volwassenen kunnen ook last hebben van dit type eczeem. De uitslag zit dan vooral op plaatsen waar veel talgklieren in de huid aanwezig zijn, zoals de hoofdhuid, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren, de wenkbrauwen en de borst. Omdat gist die van nature op de huid voorkomt een belangrijke factor speelt bij het ontstaan van dit type eczeem, is behandeling met een gistdodend middel (shampoo) vaak succesvol.

Lees ook: Waarom krijg je haarschilfers of hoofdroos?

Zwemmerseczeem

Dit is een huiduitslag die veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie. Eigenlijk is de term eczeem dan ook onjuist, we spreken beter van een voetschimmel. Bij zwemmerseczeem is de huid rood en schilferig en jeukt. Zwemmerseczeem is besmettelijk, de schimmel verspreidt zich makkelijk en snel via warme en vochtige plaatsen (zwembad, douches in sporthallen). De uitslag is te voorkomen door de huid na zwemmen of douchen goed af te drogen en slippers te dragen in zwembaden en openbare doucheruimtes. Heeft men toch zwemmerseczeem opgelopen dan is deze te genezen met een schimmeldodend middel.

Lees ook: Voetschimmel: symptomen en behandeling

Contacteczeem

Contacteczeem is huiduitslag die te wijten is aan contact met een bepaalde stof. De uitslag zit alleen op die plaatsen die met de stof in aanraking zijn geweest. De huid is rood, jeukt en is soms bedekt met schilferende plekken en kleine blaasjes of bultjes. De reactie kan veroorzaakt worden door een allergie of door irritatie. Irritatie kan ontstaan door contact met bv. bijtende stoffen zoals bleekmiddelen, en kan bij iedereen ontstaan. In geval van allergie is er sprake van overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Vaak ontwikkelt zich dit na herhaaldelijk of langdurig contact met die stof. Typische voorbeelden zijn nikkel in sieraden, cosmetica, zeep, jodium, rubber; verfstoffen, lijm, sappen van bepaalde bomen, groenten en vruchten. De exacte oorzaak van contacteczeem kan opgespoord worden met een huidtest waarbij mogelijk allergene stoffen met een plakker op de huid worden aangebracht. Een rode ontstoken plek wijst op een allergische reactie.

Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

Nummelair eczeem

Bij deze vorm ontstaan jeukende, ronde plekken op de huid van armen en benen, soms met blaren. De oorzaak is onbekend. De aandoening komt vooral voor op volwassen leeftijd; op jong volwassen leeftijd frequenter bij vrouwen (met name op de handen), en bij ouderen vaker bij mannen. Nummulair eczeem komt vaker voor tijdens de koude maanden van het jaar. Daarom wordt het ook wel een uiting van winterjeuk genoemd.

Lees ook: Tips: winterjeuk voorkomen en behandelen

Asteatotisch of craquelé eczeem

Komt vooral bij ouderen voor en wordt veroorzaakt door uitdroging van de huid. Craquelé eczeem wordt gekenmerkt door kleine scheurtjes of kloven in de huid, in een grillig patroon. Meestal komt het voor op de onderbenen, maar het kan ook in het gezicht voorkomen. 

Dyshidrotisch eczeem

Deze vorm van eczeem wordt ook blaasjeseczeem genoemd, en komt voor op de dikste delen van de huid, zoals vingers, handpalmen en voetzolen. Er ontwikkelen zich jeukende blaasjes die soms samen een grote vochtige plek kunnen vormen. De oorzaak is niet bekend.

Bronnen:
https://www.mmc.nl
https://www.mariamiddelares.be
https://www.uzleuven.be


Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram