Belang van de bekkenbodem: 'Helft zwangere vrouwen heeft last van urineverlies'

In dit artikel
Belang van de bekkenbodem: 'Helft zwangere vrouwen heeft last van urineverlies'

dossier

Je bekkenbodem in vorm houden is heel belangrijk, zeggen ze, zéker tijdens en na een zwangerschap. Maar waarom eigenlijk? Wat doen die bekkenbodemspieren dan precies, waar liggen ze exact en hoe kan je je bekkenbodem trainen?

Lees ook: Waarom zijn bekkenbodemspieroefeningen niet enkel belangrijk voor zwangere vrouwen?

Waarom is de bekkenbodem zo belangrijk?

"Meer dan 50 % van de zwangere vrouwen heeft wel eens urineverlies en bij één op drie mama’s blijft dat ook zo na de zwangerschap," vertelt bekkenbodemexperte Hedwig Neels. Sterker nog: "Één op acht heeft ook stoelgangverlies na de bevalling en maar liefst de helft van de vrouwen ondervindt een verzakkingsprobleem in de bekkenbodem." Je bekkenbodem trainen en in topvorm houden, is dus belangrijk om tal van problemen te vermijden.

Hedwig Neels is postdoctoraal onderzoeker en bekkenbodemkinesitherapeut aan UAntwerpen en in het UZA. Ze is daarnaast initatiefnemer en drijvende kracht van The Pelvic Floor, een platform met betrouwbare en hapklare informatie rond onder andere urineverlies, stoelgangproblemen, Pelvic Organ Prolapse (POP of orgaanverzakking), vaginale flatulentie en seksuele problemen. Bedoeling is het grote publiek te informeren en de negatieve impact op het sociale, mentale, professionele en sportieve leven te beperken.

Lees ook: Urineverlies tijdens en na de zwangerschap

Wat is de bekkenbodem?

123_bekkenbodem_2020.jpg
Het bekken is een soort trechter van botten. De blaas, baarmoeder, vagina en het einde van de darm liggen in het bekken. Of beter gezegd: ze hangen met banden en bindweefsel op aan de botten van het bekken en andere vliezen in de onderbuik. Deze banden zijn gemaakt van bindweefsel en ligamenten. Onderaan bestaat de bekkenbodem uit verschillende spieren (verdeeld in oppervlakkige en diepere spierlagen). De bekkenbodem is dus een complex geheel van spieren, bindweefsel, zenuwvezels en vaatweefsel, die de bodem van de trechter afsluit en de organen in het bekken. De bekkenbodem heeft een opening voor de plasbuis, vagina en anus.

Lees ook: Helft mama's heeft verzakking van de bekkenorganen (Pelvic Organ Prolapse of POP)

Wat doet de bekkenbodem?

De bekkenbodem heeft verschillende functies:

  • ze geeft steun aan de organen in de buikholte, zoals de darmen, de blaas en de baarmoeder
  • ze beheerst de sluitspieren: de bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij het plassen en ontlasten. Zo is er ontspanning nodig om te kunnen plassen en ontlasten.
  • ze vangt de drukverschillen op die in de buikholte ontstaan bij het lachen, niezen, hoesten,...
  • ze heeft een seksuele functie. Het aanspannen van de bekkenbodem speelt een rol bij het ervaren van seksuele gevoelens. Het orgasme zelf bestaat uit een aantal ritmische samentrekkingen van de bekkenbodemspieren.

Lees ook: Oefeningen om je bekkenbodem te versterken

Hoe kan je je bekkenbodemspieren leren voelen?

Je bekkenbodemspieren lopen van je schaambeen tot staartbeen en van de ene naar je andere zitbeenknobbel. Je kan ze heel bewust op- en ontspannen. Je kan ze proberen voelen als je met een volle blaas naar het toilet gaat door je plasstraal even te onderbreken. Stopt de straal of wordt deze een stukje minder? Dan doe je dat dus met je bekkenbodemspieren.

Lees ook: Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

Lees ook: The Pelvic Floor: bekkenbodemproblemen vaststellen en aanpakken dankzij gratis Selfcheck

Bronnen: 
https://www.thepelvicfloor.be 
https://bekkenbodemproblemen.be 

Lees ook: Pijn bij seks: oorzaken, symptomen en behandeling

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram