Bloedonderzoek spoort kanker op nog voor de eerste symptomen optreden

123m-bloed-test-labo-8-7.jpg

nieuws

Onlangs werd een studie gepubliceerd met de veelbelovende resultaten van een test voor de vroegtijdige opsporing van multikanker (MCED). Het lijkt erop dat men een eenvoudige bloedtest kan inzetten om tot wel 50 vormen van kanker te diagnosticeren. Ook kankervormen die in een vroeg stadium moeilijk te ontdekken zijn.

De studie, Pathfinder genaamd, maakte gebruik van de Galleri-test, een test die ontworpen is om via één enkele bloedtest meerdere soorten kanker op te sporen. Hoe werkt het? De test zoekt naar DNA-fragmenten van mogelijke tumoren in het bloed. Als er chemische veranderingen in deze stukjes DNA optreden, kan de test ze detecteren en zo kanker opsporen, ook al heeft de persoon (nog) geen symptomen ontwikkeld.

Twee keer zoveel kankers ontdekt

Iets meer dan 6.600 mensen boven de 50 jaar namen deel aan de studie. Zij kregen de bloedtest aangeboden, maar ook de "klassieke" screeningsmethoden (mammografie, colonoscopie, enz.). De resultaten: de test maakte het mogelijk 36 kankers bij 35 personen te diagnosticeren. Vele diagnoses gebeurden zelfs nog voor het verschijnen van de symptomen, of in ieder geval voordat ze duidelijk waren. "Als men de MCED-test toevoegt aan de standaardscreening, wordt het aantal ontdekte kankers meer dan verdubbeld in vergelijking met de standaardscreening alleen", aldus dr. Jeffrey Venstrom in een verklaring van GRAIL (de sponsor van de studie). 

Opsporing van moeilijk te screenen kankersoorten

Van de bevestigde kankersoorten had 71% van de deelnemers een kankervorm waarvoor (tot nu toe) geen routinematige kankerscreening beschikbaar is. Dat betekent dat men dit type test kan gebruiken om kankers op te sporen die moeilijk, zo niet onmogelijk, in een vroeg stadium te diagnosticeren zijn, zoals eierstok- en alvleesklierkanker. "Ik denk dat het spannende aan dit nieuwe paradigma en concept is, dat veel van de ontdekte kankers types zijn waarvoor we geen standaard screening hebben", zegt Dr. Deborah Schrag, hoofdonderzoeker van de studie.

Vroegtijdige opsporing van vele vormen van kanker door een eenvoudige bloedtest is dan ook een van de grootste uitdagingen van het huidige kankeronderzoek. Naser Turabi, directeur strategie van Cancer Research UK, zei enkele dagen geleden op de conferentie van de European Society for Medical Oncology, waar de resultaten van de Pathfinder-studie werden gepresenteerd: "Bloedtests voor veel soorten kanker waren vroeger sciencefiction, maar zijn nu een gebied van kankeronderzoek dat veelbelovend is voor patiënten.”

Voorlopig beschikken we nog niet over de middelen om dit soort screening uit te breiden tot de gehele bevolking en dus ook niet om in een tweede fase de toename aan opgespoorde kankers te behandelen. Het is dus van essentieel belang om tot dan de standaard screeningmethoden te blijven gebruiken.

Bronnen:
https://grail.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram