ad

Bevriezing of cryotherapie werkt het best tegen wratten

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Bevriezing of cryotherapie, waarbij de wratten worden aangestipt met vloeibare stikstof, werkt beter dan salicylzuur. Dat blijkt uit een recent Nederlands onderzoek. Hoewel wratten niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel pijnklachten geven en ontsieren. De meeste wratten verdwijnen na verloop van tijd vanzelf, maar het kan wel lang duren.

• Voor wratten op de voetzolen was er geen verschil tussen de verschillende behandelwijzen aantoonbaar. Behandeling hiervan had geen meerwaarde boven nietsdoen. Deze wratten verdwenen bij de helft van de kinderen onder de twaalf binnen drie maanden, ongeacht of ze behandeld werden. Bij adolescenten en volwassenen verdween maar een enkele wrat, ook met behandeling.
• Voor andere wratten werkte cryotherapie beter dan salicylzuur: na cryotherapie verdwenen 49% van de wratten, tegenover 15% na salicylzuur. Van de onbehandelde patiënten geneest 8 procent spontaan.
• Hoewel cryotherapie vaker en ernstiger bijwerkingen vertoonde (pijn en blaarvorming), waren de patiënten het meest tevreden over deze behandelwijze.

zie ook artikel : Hoe kan je wratten voorkomen?
ad


pub