Groter risico veneuze tromboembolie na chirurgie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De kans op een veneuze tromboembolie (VTE) na een operatie is groter dan wetenschappers altijd dachten. Bovendien duurt de risicoperiode langer. Dat blijkt uit een onderzoek onder vrouwen dat is gepubliceerd in het British Medical Journal.

Ruim 200.000 vrouwen die in een ziekenhuis waren opgenomen voor een operatie, zijn gedurende zes jaar gevolgd en vergeleken met een groep vrouwen die niet voor een chirurgische ingreep was opgenomen. Ruim vijfduizend vrouwen zijn in de onderzoeksperiode opgenomen vanwege VTE, 270 overleden hieraan.

In vergelijking met de vrouwen die geen operatie hebben ondergaan, hadden vrouwen tot zes weken na een chirurgische ingreep zeventig keer meer kans op een opname wegens VTE. Bij een poliklinische ingreep (daghospitalisatie) was het tromboserisico tien keer groter. Het tromboserisico werd zeven tot twaalf weken na de operatie wel lager, maar bleef nog steeds sterk verhoogd in vergelijking met niet geopereerde vrouwen. De tromboseneiging bleef verhoogd tot één jaar na de chirurgische ingreep.

Gemiddeld werd 1 op de 140 vrouwen na een operatie opnieuw in het ziekenhuis opgenomen met VTE. De kans op een VTE is het hoogst na een heup- of knieoperatie: 1 op 45, en na een operatie wegens kanker 1 op 85. Ter vergelijking: na een poliklinische chirurgische ingreep werd 1 op de 815 vrouwen opgenomen voor VTE, zonder chirurgische ingreep slechts 1 op de 6200 vrouwen.
Volgens de onderzoekers moet onderzocht worden of de antistollingsbehandeling voor en na een operatie moet aangepast worden, en bijvoorbeeld langer moet worden voortgezet.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram