Onco-revalidatie: de impact van lichaamsbeweging in de strijd tegen kanker

123-vr-fitness-sport-05-15.png

nieuws

Kanker en de behandeling ervan tasten de fysieke en mentale gezondheid van patiënten in remissie aan. Onco-revalidatie zou patiënten in staat kunnen stellen om te beginnen (of door te gaan) met regelmatige lichaamsbeweging om de bijwerkingen van de ziekte beter te beheersen, gemakkelijker te herstellen en hun gezondheid te verbeteren. Dat meldt Stichting tegen Kanker in een persbericht.

Lees ook: Wat zijn mogelijke oorzaken van kanker?

Wat is de invloed van lichaamsbeweging voor, tijdens en na kanker?

Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijke troef om het ontstaan van kanker te voorkomen. Het vermindert het risico op 7 veel voorkomende soorten kanker: kanker in de dikke darm, borst, maag, slokdarm, blaas, baarmoederslijmvlies en nieren.

Bij patiënten met borst-, darm- of prostaatkanker biedt lichaamsbeweging bovendien een betere prognose. "Het verbetert niet alleen de levenskwaliteit van patiënten, het risico op een terugval ligt ook 20 tot 40% lager bij patiënten die blijven sporten. Denk maar aan gymnastiek, wandelen of fitness", aldus Stichting tegen Kanker.

Lees ook: Stap dichter bij vaccin tegen kanker dankzij financiële steun Stichting tegen Kanker

Onco-revalidatie in België

Alle studies bevestigen dat de meest effectieve revalidatieprogramma's de programma's zijn waarbij de patiënten begeleid worden, al dan niet in het ziekenhuis, door professionals met een specifieke opleiding in de oncologie. Resultaten zijn doorgaans zichtbaar na 8 tot 12 weken van lichaamsbeweging.

In België staat de systematische evaluatie van de revalidatiebehoeften van alle kankerpatiënten nog niet op punt. Stichting tegen Kanker heeft daarom in 2021 een nationale werkgroep opgericht die zich focust op hoe we deze zorg kunnen verbeteren. “We streven naar vastgestelde kwaliteitsnormen en een officiële terugbetaling”, klinkt het. "Dit betekent dat er een nationaal zorgaanbod moet zijn voor alle kankerpatiënten, met bijzondere aandacht voor de complexe behoeften op het gebied van fysieke revalidatie, en een nauwe samenwerking met het RIZIV om de specifieke rollen te definiëren.” 

Professionele zorgverleners moeten ook goed opgeleid worden om de patiënten permanent te kunnen opvolgen. "Er is dringend behoefte aan een officieel kader om te bepalen hoe patiënten moeten worden verzorgd, binnen of buiten het ziekenhuis, door fysiotherapeuten, bewegingsdeskundigen of sportcoaches. Deze professionals die buiten het ziekenhuis werken, moeten in staat zijn om alle oncologiepatiënten te begeleiden en indien nodig tijdig door te verwijzen naar gezondheidsprofessionals. Opleiding is daarbij cruciaal.” 

Stichting tegen Kanker roept op tot een globale aanpak waarbij alle belanghebbenden worden betrokken: wetenschappers, patiënten en patiëntenorganisaties, gezondheids- en bewegingsdeskundigen en de overheid.

Lees ook: Overlevingskansen bij kanker spectaculair gestegen

Bron:
https://kanker.be

Lees ook: AI geeft onderzoek naar kanker een stevige boost

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram