Alcohol maakt vrouwen minder vruchtbaar

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Zelfs kleine hoeveelheden alcohol beïnvloeden de vruchtbaarheid van vrouwen, zo blijkt uit een Deens onderzoek (gepubliceerd in het British Medical Journal). De alcoholconsumptie van de mannelijke partners bleek geen invloed te hebben op de kans op zwangerschap. Er bestond geen verschil tussen type alcohol (bier, wijn, sterke drank).
De onderzoekers bestudeerden 430 koppels tussen 20 en 35 jaar die voor de eerste keer zwanger wilden worden. Na 6 cyclussen waren 64% van de vrouwen die minder dan 5 alcoholische dranken per week innamen zwanger, tegenover slechts 55% van de vrouwen die meer dan 5 drankjes consumeerden. Mogelijke verklaringen voor de verminderde vruchtbaarheid ten gevolge van alcohol zijn dat alcohol de steroïdale hormoonconcentraties verlaagt, de ovulatie afremt en het transport van zaadcellen verstoort.
De auteurs van de studie besluiten dat vrouwen die zwanger willen worden er best aan doen om volledig te stoppen met alcohol.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram