60 procent van de trombosegevallen ontstaat in ziekenhuis

Laatst bijgewerkt: juli 2016

nieuws Iedereen die voor behandeling in een ziekenhuis ligt of onlangs heeft gelegen, heeft een sterk verhoogd risico op trombose. 60 procent van alle vormen van trombose in de aderen doet zich dan voor, blijkt uit onderzoek. De Trombosestichting Nederland roept daarom op alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op trombose.

Om de symptomen makkelijk te herkennen is een video gemaakt op www.trombosestichting.nl. De video kan worden gedeeld met familie, vrienden of collega's die binnenkort in het ziekenhuis worden opgenomen. Hiermee wil de Trombose Stichting onnodige slachtoffers van trombose voorkomen.

Wat is trombose
Trombose is de medische term voor een bloedstolsel (een trombus) in de bloedvaten. Zo'n bloedstolsel kan optreden in de aderen of slagaderen. Trombose is gevaarlijk omdat het de bloeddoorstroming belemmert of zelfs blokkeert. Trombose kan grote gevolgen hebben, variërend van chronische pijn aan het been of arm tot aan levensbedreigende situaties, zoals een longembolie.

Trombose komt vaak voor en kan optreden na een medische behandeling. Bijvoorbeeld na een gebroken enkel of been, na een knie- of heupoperatie, of andere medische behandelingen, bijvoorbeeld bij kanker. Jaarlijks krijgen zo'n 10.000 Nederlanders een longembolie en zo'n 15.000 Nederlanders een trombose in de aderen van bijvoorbeeld been of arm (trombosebeen of -arm). 60 procent van deze gevallen ontstaat tijdens of na ziekenhuisopname.

De video toont symptomen die kunnen voorkomen bij veneuze trombose. Bij een trombosebeen is dat zwelling, een zwaar gevoel of pijn, verkleuring en/of een strakgespannen huid. Een longembolie herken je onder meer aan plotselinge kortademigheid, pijn bij zuchten en/of pijn tussen de ribben. Trombose als gevolg van een behandeling in het ziekenhuis kan nog tot ongeveer een maand na de opname optreden.


Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram