Ook alcohol- en drugscontroles voor watersporters

Laatst bijgewerkt: juli 2014
123-man-sport-kitesurf-170_08.jpg

nieuws Kitesurfers, windsurfers en andere watersporters mogen deze zomer aan onze kust en op binnenwateren alcohol- en drugscontroles verwachten. Er vonden in het verleden al alcohol- en drugstests plaats op het water, vooral op de binnenwateren en bij bestuurders van een motor- of zeilboot. Nu kunnen ook watersporters op stranden en in havens gecontroleerd worden. Het vernieuwde Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart op de Binnenwateren (APSB) maakt die controles voortaan mogelijk.
Het APSB vermeldde al een verbod op dronkenschap, maar het vernieuwde reglement bepaalt nu ook op welke manier de politie controles kan uitoefenen.
De controles zullen op dezelfde manier gebeuren als in het wegverkeer. Ook de straffen zijn gelijkaardig zijn aan die op de weg, al zal dat ook afhangen van de beoordeling van het parket.
Er kan een onmiddellijk verbod op varen worden bevolen wanneer de ademanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht meet. Voor drugs gelden volgende maxima:

Stof

Gehalte (ng/ml)

Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)

25

Amfetamine

50

Methyleendioxymethylamfetamine (MDMA)

50

Morfine (vrij) of 6-acetylmorfine

10

Cocaïne of Benzoylecgonine

20

Meer info
www.mobilit.belgium.be/nl/scheepvaart/scheepvaartwegen/vaarregels/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram