ad

Cannabis verdubbelt kans op onvruchtbaarheid

Laatst bijgewerkt: november 2019
koppel-bh-o-170_400_06.jpg

nieuws Cannabis gebruiken verdubbelt het risico op onvruchtbaarheid bij mannen jonger dan dertig. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Sheffield en Manchester over levensstijl en cannabisgebruik. De studie verscheen in het vakblad Human Reproduction.

De studie bestudeerde gegevens van bijna 2000 mannen. Ruim 300 van hen produceerden ‘abnormaal’ sperma (sperma waarbij minder dan 4% van de spermacellen een correcte vorm en grootte heeft). Hierdoor kan de vruchtbaarheidsgraad drastisch worden verlaagd.

• De kans op abnormaal sperma was het grootst bij mannen die in de voorbije drie maanden cannabis hadden gebruikt, en dan vooral mannen jonger dan 30 jaar. Ook bij mannen die in de zomermaanden (juli-augustus) een spermastaal hadden gegeven, was de kans op abnormaal sperma verhoogd. In beide gevallen lag de kans op abnormaal sperma dubbel zo groot in vergelijking met mannen die geen cannabis rookten of die buiten de zomermaanden sperma hadden gegeven.

• Mannen die de voorbije 6 dagen niet hadden geëjaculeerd, hadden een grotere kans op normaal sperma.

• Het gebruik van alcohol en tabak had nauwelijks een effect op de grootte en vorm van spermacellen. Maar onderzoekers sluiten niet uit dat deze factoren wel een invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, door de spermaconcentratie of de beweeglijkheid van het sperma te verminderen.
ad


pub