Hoe weet je of je aambeien hebt?

In dit artikel
Hoe weet je of je aambeien hebt?

dossier Aambeien of hemorroïden zijn verwijdingen en uitzakkingen van bloedvaten in en rond de anus. Heel wat mensen hebben aambeien zonder dat dit enige last bezorgt, maar ze kunnen ook erg vervelend en heel pijnlijk zijn. Ze kunnen ook bloeden, maar zijn niet gevaarlijk. Enkel voor mensen die bloedverdunners nemen, kan het enig risico inhouden. 

Lees ook: Speen: wat zijn aambeien en wat kan je doen?

Oorzaak aambeien

123-hemorr-wcpaprier-nagels-pijn-07-18.jpg

Wat de precieze oorzaak is, is niet bekend: meestal gaat het om een combinatie van meerdere factoren.

  • Constipatie (verstopping): door harde ontlasting en langdurig persen wordt het aambeiweefsel samengedrukt, wat het ontstaan van aambeien in de hand zou kunnen werken.
  • Zwangerschap en bevalling: Tijdens en vooral na een bevalling krijgen nogal wat vrouwen last van aambeien. Door het persen tijdens de bevalling zijn de weefsels van de bekkenbodem meer gezwollen doordat ze vol bloed zitten. Bestaande aambeien kunnen tijdens de bevalling naar buiten geperst worden.
  • Overgewicht: een te hoog lichaamsgewicht verhoogt de druk op de anus, en verhoogt ook de kans op verstopping.
  • Zittend werk en langdurig rechtstaan: mensen die weinig bewegen en veel zitten, hebben vaak een harde, droge ontlasting. Veel zitten verhoogt ook de druk op de anus.
  • Ouderdom: bij het ouder worden het weefsel in de vaatkussentjes rond de aars minder krachtig en rekken ze uit. Aambeien komen dan ook vooral voor bij mensen tussen 45 en 60 jaar. Naar schatting zou ongeveer één op twee 50-plussers last hebben van aambeien.
  • Persoonlijke aanleg: aambeien komen in sommige families meer voor, maar of er een erfelijke factor meespeelt is nooit aangetoond.


Door persen kunnen inwendige aambeien naar buiten geperst worden. Dan komen ze uit de aars tevoorschijn (prolaps). Dat kan een doffe pijn of een propgevoel geven en gepaard gaan met een bloeding. In het begin zal de uitgezakte aambei vanzelf weer terugtrekken, maar na meerdere uitzakkingen gebeurt dat niet meer vanzelf en moet je ze terug naar binnen duwen. 

Lees ook: Wat is een verzakking of prolaps en hoe wordt het behandeld?

Symptomen aambeien

De symptomen hangen af van de ernst en het type van de aambeien.

  • Bolletje(s) of blaasje(s) aan de anus
  • Bloedverlies bij de ontlasting: kleine hoeveelheden helder rood bloed op WC-papier of in de WC.
  • Jeuk, soms een branderig gevoel rond de anus.
  • Aandrang: het gevoel dat je naar het toilet moet.
  • Soms incontinentie: lekken van kleine hoeveelheden stoelgang en darmslijm, wat vaak leidt tot zogenaamde ‘remsporen’ in de onderbroek. 


Lees ook: Helft mama's heeft verzakking van de bekkenorganen (Pelvic Organ Prolapse of POP)

Lees ook: Stoelgangsproblemen na de bevalling: aambeien, constipatie of ongewenst verlies

Aambeien zelf zijn pijnloos, maar als de bloedtoevoer wordt afgekneld en er in de aambei een bloedstolsel ontstaat (een aambeien- of hemorroïdale trombose), treedt er een scherpe pijn op.

Hevige, scherpe pijn tijdens en vooral na de stoelgang, die meerder uren kan aanhouden, wordt niet veroorzaakt door aambeien maar door een kloofje of fissuur in het buitenste deel van het slijmvlies van de anus (fissura ani).

Lees ook: Hoe wordt een anale fissuur behandeld?

Wanneer naar de dokter?

Aambeien zijn zoals gezegd meestal onschuldig en genezen meestal ook vanzelf. Aambeien zelf kunnen nooit ontaarden in kanker en ze maken je ook niet gevoeliger voor kanker. Toch is het aan te raden om een arts te raadplegen als je merkt dat er bloed in de stoelgang zit. Dit kan namelijk wijzen op poliepen in de darm, een maag-darmbloeding, en zelfs op darmkanker. 

Raadpleeg dus steeds een dokter bij anaal bloedverlies, en zeker indien je:

  • ouder bent dan vijftig
  • familieleden met ernstige darmziekten hebt (bv. darmkanker)
  • een verandering in je stoelgangpatroon opmerkt (vaker obstipatie of diarree dan vroeger, bloederige diarree)
  • een verandering in de stoelgang opmerkt (bv. een donkerder kleur)
  • buikpijn hebt
  • vermagert

Lees ook: Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken

Bronnen: 
https://www.mlds.nl
https://www.thuisarts.nl
https://proctoskliniek.nl


Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt