Tandvleesontstekingen verhogen risico op herseninfarct

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Mensen met ontstekingen van het tandvlees lopen een verhoogde kans op een herseninfarct. Een herseninfarct ontstaat wanneer een bloedklontertje de bloedvoorziening van de hersenen blokkeert. Een vergelijkbaar mechanisme veroorzaakt ook een hartinfarct.
Het was al langer bekend dat dergelijke infarcten kunnen te maken hebben met ontstekingsreacties in het lichaam. Uit een nieuwe studie aan de universiteit van Harvard in de Verenigde Staten waarbij 41.000 mensen gedurende 12 jaar werden gevolgd, blijkt nu dat ontstekingen van het tandvlees inderdaad aan de basis kunnen liggen van een herseninfarct. Bij mensen met ontstekingen van het tandvlees kwam tot 33% meer herseninfarcten voor dan bij mensen zonder ontstekingen. Bij mensen die tanden hadden verloren ten gevolge van ontstoken tandvlees lag het aantal herseninfarcten zelfs 57% hoger.
Ontstekingen van het tandvlees kunnen voorkomen worden door een goede tandhygiëne, met onder meer dagelijks poetsen en flossen van de tanden, waarbij ook de aanslag tussen de tanden wordt verwijderd.
Bron: Stroke, 13 december 2002


pub