Week van de Kraamzorg: wie heeft recht op kraamzorg?

nieuws Bij zwangerschap of geboorte kan kraamzorg u bijstaan, onder meer voor huishoudelijke taken en bij de verzorging van uw baby. Speciaal opgeleide kraamverzorgenden komen u thuis ondersteunen. De kraamverzorgende helpt bij de babyverzorging en voeding, heeft aandacht voor de andere kinderen en neemt lichte huishoudelijke taken over zodat het gezin in alle rust aan de nieuwe situatie kan wennen.

Kraamzorg kan zowel na een thuisbevalling als na een verblijf in het ziekenhuis en kan starten vanaf de dag dat moeder en kind uit het ziekenhuis ontslagen worden. Ook bij prenatale problemen kan er zorgverlening geboden worden.
Uiteraard kunnen ouders voor louter huishoudelijke hulp ook terecht bij initiatieven zoals de Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen ende dienstencheques.

Hoe vraagt u kraamzorg aan?

Voor kraamzorg kunt u terecht bij de diensten voor gezinszorg met een afdeling kraamzorg. U vindt de adressen in uw buurt op de website van het Expertisecentrum Kraamzorg (www.expertisecentrakraamzorg.be/).
Kraamhulp wordt het best aangevraagd rond de 20e zwangerschapsweek aangezien een aantal formaliteiten (berekening kosten, opmaken dossier, intakegesprek) moeten voldaan zijn eer men de hulp kan starten.
Ook in acute situaties kunt u een beroep doen op kraamhulp, bijvoorbeeld na een onvoorzien moeilijke bevalling met normaal ziekenhuisverblijf, prenataal bij een moeilijke zwangerschap (omdat u bijvoorbeeld moet rusten), op medische of sociale indicatie.

Hoeveel dagen of uren is de kraamverzorgster aanwezig ?

Bij de aanvraag voor kraamhulp bepaalt u samen met de onthaalverantwoordelijke hoeveel dagen en uren de kraamverzorgster aanwezig zal zijn. U kan kiezen tussen verschillende mogelijkheden. U krijgt een zorgaanbod op maat.

Hoeveel kost kraamhulp?

De kosten voor kraamhulp worden berekend aan de hand van het netto belastbaar gezinsinkomen.
Ziekenfondsen en sommige verzekeringsinstellingen komen tussen in de kosten van kraamhulp. Voor meer informatie kan u terecht bij deze instellingen of bij het Expertisecentrum.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram