Wat moet u doen als u tijdens uw zwangerschap toxoplasmose krijgt?

nieuws Een toxoplasmose-infectie tijdens de zwangerschap betekent niet dat uw kind ernstige afwijkingen zàl vertonen. Het risico dat de parasiet de foetus bereikt en aantast, hangt van verschillende factoren af, o.a. van het tijdstip in de zwangerschap dat u besmet werd.

Hoe vroeger in de zwangerschap, hoe kleiner de kans dat uw kind besmet wordt. Naar schatting bedraagt het risico dat de parasiet de foetus bereikt:
10% in het eerste zwangerschapstrimester,
25 - 30% in het tweede trimester,
60 - 70% in het derde trimester.

Zelfs indien de foetus besmet wordt, betekent dit nog niet met zekerheid dat het kind een ernstige handicap zal hebben. Ernstige letsels (zoals gezichtsstoornissen, hersenbeschadiging…) komen voor bij ongeveer een kwart van de pasgeborenen van geïnfecteerde moeders. In dit geval geldt het omgekeerde: hoe vroeger de foetus besmet werd, hoe groter de kans op ernstige letsels. Wanneer de infectie voor de 13de zwangerschapsweek plaatsvindt, bedraagt het risico op letsels rond de 60%, op 36 weken is dat gedaald tot 9%.

Hoe merkt u dat u besmet bent?
Indien een bloedonderzoek voor of in het begin van de zwangerschap heeft aangetoond dat u niet immuun bent voor toxoplasmose, dan zal uw huisarts of gynaecoloog waarschijnlijk in de loop van de zwangerschap om de drie maanden (of meer) een nieuw bloedonderzoek verrichten om een eventuele besmetting op te sporen.

Wie door de parasiet besmet wordt, merkt het meestal niet. U bent hoogstens enkele dagen wat lusteloos, een beetje moe, misschien hebt u lichte koorts en vertoont wat opgezwollen klieren.
Een vrouw zonder toxoplasmose-antistoffen die griepachtige klachten heeft tijdens de zwangerschap, moet zich alleszins onmiddellijk laten onderzoeken op toxoplasmose.

Zo snel mogelijk behandelen
Wanneer een infectie wordt vermoed, zal uw arts waarschijnlijk zo snel mogelijk een behandeling met antibiotica opstarten die mogelijk de hele zwangerschapsduur moet verder gezet worden. Dit zou in meer dan de helft van de gevallen besmetting van de foetus kunnen voorkomen.
Bij vermoeden van besmetting van de foetus zal een vruchtwaterpunctie worden uitgevoerd om de besmetting te bevestigen.

Indien er aanwijzingen zijn van besmetting van de foetus, zal overgeschakeld worden op een intenser behandeling met antibiotica, in combinatie met een antiparasitair middel (Pyrimethamine) en Foliumzuur, tot het einde van de zwangerschap.
Indien bij een echografie (ernstige) afwijkingen van de foetus worden vastgesteld, zal mogelijk een zwangerschapsafbreking worden voorgesteld.

Opvolging van het kind
Uiteindelijk zetten 9 vrouwen op 10 die toxoplasmose doormaken in de zwangerschap, toch nog een gezonde boreling op de wereld.
Maar ook na de geboorte moet het kind nauwgezet worden opgevolgd omdat sommige afwijkingen (bv. oogletsels) zich pas later – zelfs tot de leeftijd van 20 jaar - kunnen manifesteren.

Lees ook: Toxoplasmose of de kattenziekte


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram