Voorzichtig met geneesmiddelen die melkproductie na zwangerschap stoppen

nieuws Het Europees Geneesmiddelenbureau adviseert een beperkt gebruik van geneesmiddelen (Parlodel) die bromocriptine bevatten voor het stoppen van de productie van moedermelk na de bevalling.
Deze geneesmiddelen mogen alleen worden gebruikt (in sterktes tot 2,5 mg) als er dwingende medische redenen zijn voor het stoppen van de lactatie, zoals voor het niet verergeren van de pijn na het verlies van de baby tijdens of net na de bevalling, of bij moeders met een HIV-infectie, die geen borstvoeding mogen geven. Bromocriptine dient niet routinematig gebruikt te worden voor het voorkomen of stoppen van de melkproductie, noch om de symptomen van pijn of zwelling van de borsten na de bevalling te verlichten. Dergelijke symptomen kunnen worden beheerd door borstondersteuning of door het aanbrengen van ijs en door het gebruik van pijnstillers indien nodig.

Bromocriptine mag ook niet worden gebruikt bij vrouwen met een verhoogd risico op ernstige bijwerkingen, met inbegrip van vrouwen met aandoeningen die de bloeddruk verhogen of vrouwen met ernstige psychiatrische stoornissen. De bloeddruk dient te worden gecontroleerd, zodat de eerste tekenen van problemen kunnen worden opgespoord en de behandeling onmiddellijk gestopt kan worden.

De maatregel komt er na meldingen van zeldzame maar potentieel ernstige of fatale bijwerkingen, vooral cardiovasculaire bijwerkingen (zoals hartaanval en beroerte), neurologische bijwerkingen zoals convulsies (stuipen) en psychiatrische bijwerkingen (zoals hallucinaties en manische episodes).


Laatst bijgewerkt: mei 2021
Baby op komst ? Baby op komst ?

Vraag nu je startbedrag van 1.167,33 € aan. Het duurt slechts enkele minuten...

Startbedrag aanvragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram