Vaginaal bevallen na keizersnede

123-pasgeb-beval-170_12.jpg

nieuws Twee derde van de vrouwen die bij hun eerste kind een keizersnede ondergingen kunnen bij een tweede zwangerschap veilig vaginaal bevallen. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, gepubliceerd in BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Het onderzoek analyseerde gegevens van ruim 140.000 vrouwen die bij de eerste geboorte een keizersnede ondergingen. Bij een tweede zwangerschap koos iets meer dan de helft voor een gewone vaginale bevalling. Vooral jonge (-24 jaar) en niet-blanke vrouwen kozen voor een vaginale bevalling. Bijna twee derde (63%) van de vaginale bevallingen verliep zonder complicaties. De kans op succes was groter bij vrouwen jonger dan 24 (69%) dan bij vrouwen boven 34 jaar (59%). Andere risicofactoren waren o.m. het gewicht van de foetus (meer dan 4 kg), een te smal bekken, en de tijd tussen de eerste en tweede zwangerschap (minder dan 20 maanden). Ook bleken er grote verschillen tussen de ziekenhuizen te bestaan (van 33 tot 94%) die niet te verklaren waren uit de leeftijd of klinische risicofactoren van de vrouw.

Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram