Toekomstige moeders gebruiken te weinig foliumzuur
nieuws
4 op 10 vrouwen die voor de eerste keer zwanger worden in België houden zich niet aan de richtlijnen voor het gebruik van foliumzuur of zwangerschapssupplementen. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in vier Europese landen in opdracht van een producent van vitaminesupplementen.
Het wordt aanbevolen dat alle vrouwen, naast de folaten die zich in de dagelijkse voeding bevinden, ook een supplement van 400 microgram foliumzuur per dag innemen wanneer zij een zwangerschap plannen en dit zeker gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Vrouwen in Polen die voor de eerste keer moeder worden volgen de aanbevelingen het best (80%), terwijl vrouwen in Frankrijk de richtlijnen het minst goed volgen (slechts 30%).
Het gebruikelijke voedingsdieet vóór en tijdens de zwangerschap is vaak onvoldoende om de vereiste folateninname te verzekeren. Zonder supplementen is de gemiddelde folateninname slechts 122 tot 339 microgram per dag in Europa. Het blijkt dus heel moeilijk om door middel van een gewoon voedingsdieet de folatenbehoefte in te vullen tijdens de zwangerschap.
Uit het onderzoek blijkt ook dat Belgische vrouwen met kinderen, vergeleken bij vrouwen die voor de eerste maal zwanger zijn, meer geneigd zijn om foliumzuursupplementen in te nemen bij volgende zwangerschappen. Het gebruik van zwangerschapssupplementen is ook meer waarschijnlijk wanneer de zwangerschap al bevestigd is. Het is echter belangrijk dat inname van supplementen ten minste 3 maanden vóór de zwangerschap gebeurt om te zorgen voor een voldoende aanvoer van folaten in het bloed – dit vooraleer de bevruchting plaatsvindt.
Folaten zijn ook gekend als vitamine B9. De top 10 voedingsmiddelen rijk aan folaten zijn biergist, linzen, jonge sojabonen, bindsla, pinto bonen, okra, zwarte bonen, bruine bonen, spinazie en kidneybonen.
Folaten vervullen meerderen rollen in het metabolisme. Tijdens de zwangerschap dragen folaten bij tot de groei van het zwangerschapsweefsel. Folaten stimuleren bijvoorbeeld de groei van de baarmoeder en de borsten, alsook de vorming van de placenta. Studies hebben aangetoond dat een tekort aan folaten een risicofactor vormt voor neurale buisdefecten zoals een hazenlip of een open ruggetje. Mogelijk is er bij een tekort ook een verhoogde kans op vroeggeboorte.
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid folaten bedraagt 200 microgram (µg) voor vruchtbare vrouwen en 400 µg voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.