Oudere moeders leven langer

nieuws Wanneer een vrouw na haar 33ste levensjaar voor het eerst moeder wordt, is de kans groter dat ze lang leeft. Dit blijkt uit onderzoek van de Boston universiteit. Ook geven oudere moeders belangrijke genen door, die de levens van hun (klein)kinderen kunnen verlengen.

Aan dit onderzoek deden 551 gezinnen mee. De onderzoekers onderzochten wanneer 462 vrouwen hun eerste kind kregen en keken vervolgens naar de datum van overlijden. Vrouwen die na hun 33ste moeder werden hadden een twee keer zo grote kans om 95 jaar te bereiken dan vrouwen die voor hun 29ste een eerste kind kregen. Vrouwen die pas na hun veertigste verjaardag moeder werden, hadden zelfs een vier keer zo grote kans om honderd te worden dan jongere moeders.

De onderzoekers vermoeden dat de genen die ervoor zorgen dat een vrouw vruchtbaar blijft tot op hoge leeftijd, ook een belangrijke rol spelen bij het vertragen van het ouderdomsproces en het verkleinen van het risico op ouderdomsziektes, zoals diabetes, hartfalen en kanker. Een vrouw met deze ‘goede’ genen is langer vruchtbaar en produceert gemiddeld meer kinderen.

De onderzoekers benadrukkan dat dit niet betekent dat vrouwen moeten wachten met het krijgen van kinderen om hun kansen op een langdurig leven te verbeteren, omdat al genetisch bepaald is hoe snel de interne klok tikt.


Laatst bijgewerkt: mei 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram