Hypnose helpt niet als pijnstilling tijdens bevalling

123-oog-psych-hypnose-.jpg

nieuws Sinds de bevalling van de Britse prinses Kate, die naar verluit hypnosetraining volgde voor haar bevalling, bestaat er grote interesse voor dergelijke hypnose. Vrouwen die voorafgaand aan de bevalling hypnosetraining krijgen, hebben bij de baring echter evenveel pijnstilling nodig als aanstaande moeders die deze interventie niet ondergingen.
Dat blijkt uit een Australische studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

448 zwangere vrouwen werden onderverdeeld in drie groepen. Een eerste groep werd drie keer door een gespecialiseerd therapeut onder hypnose (minder dan de helft van de vrouwen in de hypnosegroep kwam bij alle 3 de sessies opdagen) en de vrouwen kregen ook een instructie-CD met aanwijzingen voor hypnose oefeningen tijdens de bevalling. Een tweede groep luisterde naar de CD in het bijzijn van een niet in hypnose getrainde verpleegkundige, en de laatste groep kreeg alleen standaardzorg.

In de hypnosegroep gebruikte 81% van de vrouwen minstens één vorm van pijnstilling, tegen 76,9% van de controlegroep. Ook voor alle andere gemeten parameters, zoals de manier en duur van bevallen of het aantal dagen dat de vrouwen na de bevalling in het ziekenhuis bleven, vonden de onderzoekers geen verschillen. Desondanks had de helft van de gehypnotiseerde vrouwen het gevoel had dat de hypnose tijdens de bevalling had geholpen.

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram