Hoe wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld?

dossier Omdat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap levensbedreigend kan zijn, is een vroege diagnose en snelle beëindiging van de zwangerschap belangrijk. Wij leggen je uit hoe een dokter een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandelt. De zwangerschap moet dus worden gestopt. Soms doet het lichaam dat zelf. In één geval op vijf lost de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zich op een natuurlijke manier op. De niet-levensvatbare eicel wordt vanzelf door het lichaam afgevoerd. Als dat niet zo is, moet de gynaecoloog de zwangerschap beëindigen. Dat kan met een operatie of met medicijnen. De gynaecoloog bespreekt met jou welke behandeling je kunt krijgen en wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Wij leggen ze kort uit.

Hoe wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld?

  • Medicatie
Wanneer het vruchtje nog heel klein is, er niet veel zwangerschapshormoon aanwezig is en als je nieren en lever in goede conditie zijn, kan medicatie toegediend worden. In dat geval wordt via een inspuiting in de bilspier methotrexaat toegediend. Dat geneesmiddel breekt de celontwikkeling van het embryo af. Vaak (in 70-90% van de gevallen) volstaat 1 inspuiting. Drie op vier vrouwen hebben na de inspuiting last van buikpijn.
  • Operatie
Is de situatie ernstig en kan er niet gewacht worden, dan is een chirurgische ingreep via een laparoscopie nodig. Een laparoscopie is een minimaal-invasieve ingreep waarbij men in de buik kan kijken. Als je in de toekomst nog wenst zwanger te worden en het technisch mogelijk is, zal de chirurg proberen de eileider te openen. Maar soms is het nodig om de eileider weg te nemen.

Wat zijn de gevolgen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Normaal kan je gewoon opnieuw zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zelfs met één eileider. De kans op een zwangerschap is wel veel kleiner en het risico op een nieuwe buitenbaarmoederlijke zwangerschap is groot. Nauwkeurig observatie is dus belangrijk om te controleren of het embryo zich na de bevruchting goed in de baarmoeder heeft ingesteld. Bij herhaalde buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en als de tweede eileider ook weggenomen is, is een natuurlijke zwangerschap niet meer mogelijk. Lees ook: Hoe herken je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap Bron: UZLeuven


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram