Bijna één zwangere op drie is te zwaar

nieuws Uit onderzoek aan het UZ Leuven blijkt dat obesitas voor, tijdens en na de zwangerschap een belangrijk en toenemend gezondheidsprobleem is. Het gewicht dat vrouwen behouden na de bevalling bepaalt het risico op hoge bloeddruk, diabetes, keizersnede en het krijgen van een zware baby bij een volgende zwangerschap. Jonge vrouwen die aan kinderen denken, starten hun zwangerschap dus beter met een gezond gewicht.

• In Vlaanderen start bijna één vrouw op drie met overgewicht of obesitas (10,7%) aan de zwangerschap en dit percentage blijft stijgen.

• Alleenstaande vrouwen, vrouwen met kinderen, allochtone vrouwen en vrouwen met een lagere opleiding lopen het meeste risico op obesitas, maar ook op overdreven gewichtstoename tijdens de zwangerschap.

• Meer dan de helft van de vrouwen met overgewicht of obesitas komt tijdens de zwangerschap meer bij dan aanbevolen.

• In Limburg en Vlaams-Brabant is de gewichtstoename tijdens de zwangerschap gemiddeld het hoogst.

• Obese vrouwen vertonen meer angstgevoelens tijdens de zwangerschap.

Op basis van hun bevindingen pleiten de onderzoekers voor meer investeringen in verder onderzoek en het invoeren van een zorgpad voor vrouwen met overgewicht en een kinderwens, zowel voor, tijdens, als na de zwangerschap.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram