2 op 3 vroeggeboorten onvermijdbaar

nieuws Zo’n 80% van de overlijdens bij de geboorte zijn het gevolg van een vroeggeboorte. Alle inspanningen ten spijt blijft het aantal vroeggeboorten nagenoeg constant schommelen rond 5 à 10% van alle geboorten. Wél zijn de overlevingskansen van de premature baby’s spectaculair verbeterd.

Men spreekt van een vroeggeboorte wanneer de baby voor de 37ste week wordt geboren, dus minstens 3 weken voor de normale bevallingsdatum. Bij een geboorte voor de 22ste week spreekt men van een miskraam.

Volgens dr. Myriam Hanssens, gynaecoloog aan het UZ-Leuven, is een vroeggeboorte in bijna 2 op 3 gevallen onvermijdelijk omdat er verwikkelingen dreigen op te treden die het leven van moeder en/of kind bedreigen. Het heeft dan ook geen zin om te proberen de nakende geboorte uit te stellen. Het enige wat men kan doen is het kind in zo optimaal mogelijke omstandigheden ter wereld te brengen.

In ongeveer 1 op 3 gevallen is het wel zinvol om te proberen de contracties te onderdrukken en de bevalling uit te stellen om de overlevingskansen van het kind te verbeteren. Vanaf de 34ste zwangerschapsweek bedraagt de overlevingskans tussen 90 en 100%.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram