Elke dag kwartier frisse lucht

nieuws Senioren moeten minstens een kwartier per dag buiten doorbrengen en gezonde voeding gebruiken, inclusief margarine. Dit houdt hun vitamine D-gehalte op peil. Dit advies geeft dr. Tischa van der Cammen, hoofd Geriatrie van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdal. Zij baseert haar aanbeveling op een richtlijn van de Nederlandse Gezondheidsraad.

De belangrijkste bron van vitamine D is daglicht. De huid gebruikt UV-B om vitamine D aan te maken. Daarnaast komt vitamine D voor in voeding, onder meer in margarine, bak- en braadproducten, vette vis, zoals makreel, zalm enz., en in eieren en melkproducten. Als mensen ouder worden, kunnen ze minder vitamine D omzetten. Bovendien komen ze vaak minder buiten. Ook eten ze soms eenzijdig. Door dit alles krijgen ze te weinig vitamine D binnen.
Het dreigend tekort geldt voor zelfstandig wonende senioren, maar ook voor ouderen in een verzorgingstehuis. Van hen heeft 68% een tekort aan vitamine D. Vandaar het advies: elke dag naarbuiten en gevarieerd eten. Is dit niet mogelijk, dan wordt een supplement 10 à 20 microgram (400 à 800 Internationale Eenheden) extra vitamine D per dag aangeraden, bij voorkeur in de vorm van Colecalciferol (vitamine D3).

In een nieuw advies zegt het Amerikaanse Institute of Medicine dat het overgrote deel van de bevolking geen vitamine D-supplementen nodig heeft. De omvang van vitamine D-tekort wordt volgens het Instituut fel overroepen terwijl de voordelen van vitamine D-supplementen sterk overdreven worden. Enkel bij osteoporose is er een bewezen nut. Voor de rest van de aandoeningen, zoals kanker, hart en vaatziekten, diabetes, zenuwziektes, voortplanting en het immuunsysteem, bestaat momenteel geen overtuigend bewijs dat het voordelen zou opleveren. Extra suppletie is onnodig als men een normaal voedingspatroon heeft en elke dag een kwartiertje in de zon (hoofd en handen) loopt. Het kan wel nuttig zijn bij kinderen tot vier jaar, personen die gesluierd zijn, personen die nauwelijks nog buitenkomen of personen in een rusthuis omdat al die personen mogelijk te weinig in de zon komen om zelf voldoende vitamine D te vormen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram