Dagcrèmes bevatten onvoldoende UVA-filters

nieuws Als we de reclame mogen geloven dan zou een dagcrème een UVA/UVB zonnefilter moeten bevatten om de huid te beschermen tegen huidveroudering door de zon. Heel wat cosmeticamerken schermen met een beschermingsfactor van 10, 15 tot 30 SPF (wat alleen de bescherming tegen UV-B straling aanduidt). Of en hoe goed ze ook beschermen tegen UV-A stralen is minder duidelijk. UV-B straling verbrandt de huid, terwijl UV-A straling de huid versneld veroudert. Beide vormen van straling dragen bij aan de vorming van huidkanker. UVA dringt ook door vensterglas (zodat de stralen ook binnenshuis doordringen), terwijl UVB-stralen door glas worden tegengehouden.

Volgens een studie van Amerikaanse dermatologen (in Archives of Dermatology) bieden producten die een breed-spectrum bescherming beloven, lang niet altijd de nodige UVA-bescherming. Zij onderzochten 29 van de meest verkochte crèmes in Amerika en analyseerden de samenstelling op de aanwezigheid van UVA-filters. Zes crèmes bleken geen enkele UVA-filter te bevatten. Van de overige 23 crèmes bevatten de meeste te weinig beschermende filters en/of in onvoldoend sterke concentraties. Slechts drie crèmes bevatten voldoende UVA-filters om een adequate bescherming te bieden. Zowel de duurste crème als de twee meest verkochte producten bevatten geen of te weinig UVA-filters.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Wat weet jij over dikkedarmkanker? Wat weet jij over dikkedarmkanker?
Stichting tegen Kanker

Wist je dat je vanaf je 50ste gratis gescreend kan worden? Zeker doen! Test hier je kennis over dikkedarmkanker en doe de quiz!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram