Dagcrèmes bevatten onvoldoende UVA-filters

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Als we de reclame mogen geloven dan zou een dagcrème een UVA/UVB zonnefilter moeten bevatten om de huid te beschermen tegen huidveroudering door de zon. Heel wat cosmeticamerken schermen met een beschermingsfactor van 10, 15 tot 30 SPF (wat alleen de bescherming tegen UV-B straling aanduidt). Of en hoe goed ze ook beschermen tegen UV-A stralen is minder duidelijk. UV-B straling verbrandt de huid, terwijl UV-A straling de huid versneld veroudert. Beide vormen van straling dragen bij aan de vorming van huidkanker. UVA dringt ook door vensterglas (zodat de stralen ook binnenshuis doordringen), terwijl UVB-stralen door glas worden tegengehouden.

Volgens een studie van Amerikaanse dermatologen (in Archives of Dermatology) bieden producten die een breed-spectrum bescherming beloven, lang niet altijd de nodige UVA-bescherming. Zij onderzochten 29 van de meest verkochte crèmes in Amerika en analyseerden de samenstelling op de aanwezigheid van UVA-filters. Zes crèmes bleken geen enkele UVA-filter te bevatten. Van de overige 23 crèmes bevatten de meeste te weinig beschermende filters en/of in onvoldoend sterke concentraties. Slechts drie crèmes bevatten voldoende UVA-filters om een adequate bescherming te bieden. Zowel de duurste crème als de twee meest verkochte producten bevatten geen of te weinig UVA-filters.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram