Bescherming tegen zon voor kinderen echt belangrijk

nieuws De Stichting tegen kanker lanceert een scholencampagne “slimmer in de zon” om huidkanker te voorkomen. Dat zou tot 90% minder huidkankers kunnen leiden, want huidkanker is een grotendeels vermijdbare ziekte. Nu neemt het aantal gevallen nog jaar na jaar toe, vooral omwille van ons onbezonnen zongedrag. In 5 jaar tijd verdubbelde het aantal mensen met huidkanker in België van iets meer dan 11000 tot 17000 (officieel geregistreerd maar men schat dat het er meer zijn) of in Vlaanderen op 10 jaar tijd van meer dan 4000 naar ongeveer 11000 mensen. In Vlaanderen nam het jaarlijks aantal mensen met een diagnose huidkanker toe met 175%. De verklaring hiervoor is het toegenomen aantal zonnevakanties en het gebruik van zonnebanken. Vooral mensen met een huidtype 1 en 2 lopen een verhoogd risico op huidkanker. De mensen onderschatten huidkanker en beschermen zich onvoldoende tegen de zon.

De kans op huidkanker is vrij hoog, 1 op 75 zal tijdens zijn leven een melanoom ontwikkelen en 1 op 6 een vorm van huidkanker. Gelukkig kent huidkanker een laag sterftecijfer. In 2008 stierven er iets meer dan 400 mensen aan huidkanker.
Toch is zonlicht onmisbaar voor de gezondheid van kinderen. UV-stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D en zo voor de ontwikkeling van een stevig beenderstelsel. Met een half uur zonlicht per dag, en dat hoeft niet eens directe zon te zijn, hebben kinderen wel genoeg. Meer blootstelling dan een half uurtje kan leiden tot een vroegtijdige verouderde huid en verhoogt op lange termijn het risico op huidkanker.

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram