Uw zicht in het wegverkeer

nieuws Achter het stuur, bereikt meer dan 90% van de nodige informatie voor het rijden, de hersenen via het zicht. Een goed zicht is dus van uitermate groot belang. Het gezichtsveld, het functioneel gezichtsveld, de gezichtsscherpte, één enkel beeld en nog zo vele factoren in het zicht hebben een rechtstreekse invloed op de reactiesnelheid van de bestuurder. Een goed zicht kan het verschil uitmaken tussen leven en dood.
Bij het autorijden is zien een complex proces. Dit proces bestaat uit fixatie (centraal zicht), lokalisatie (perifeer zicht), interpretatie van al deze visuele prikkels, beslissingen nemen (reactietijd) om zo over te gaan tot een handeling.

Enkele feiten die het belang van een goed zicht extra benadrukken:
- Bestuurders met een gezichtsscherpte van 5/10 moeten 3 keer dichter bij een verkeersbord zijn om dit te kunnen lezen dan bestuurders met 10/10 zicht.

- Een verminderde contrastgevoeligheid geeft een verminderde gezichtsscherpte bij nachtelijk rijden.

- Hoe sneller men rijdt, des te smaller het gezichtsveld wordt :
• stilstaand is het gezichtsveld >120°
• aan 40 km/u is dit 100°
• aan 70 km/u is dit 75°
• aan 100 km/u is dit 45°
• aan 120 km/u is dit slechts 30°

Naar aanleiding van de ‘Week van het Zien’ kan u van 6 tot 13 oktober gratis uw ogen laten testen bij één van de deelnemende opticiens-optometristen (de deelnemers zijn te vinden op www.weekvanhetzien.be).
Bedoeling van deze actie is het belang aan te tonen van een preventieve en regelmatige controle van het zicht.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram