Pijnstillers kunnen leiden tot gehoorverlies bij vrouwen

nieuws Langdurig en veelvuldig gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) of pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol verhogen mogelijk de kans op gehoorverlies bij vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten bij ruim 62.000 vrouwen tussen 31 en 48 jaar oud die gedurende 14 jaar werden opgevolgd. De studie verscheen in het American Journal of Epidemiology.

Vrouwen die wekelijks twee of drie keer ibuprofen slikten hadden 13 procent meer kans op gehoorverlies dan vrouwen die minder dan een keer per week ibuprofen slikten. Bij vrouwen die per week gemiddeld vier of vijf pijnstillers slikten was dit zelfs 21 procent. Zes of meer ibuprofen verhoogde het risico tot 24 procent. Bij paracetamol zagen de onderzoekers vergelijkbare cijfers. Bij aspirine zagen de onderzoekers daarentegen geen effect.

Mogelijk verminderen NSAIDs bloedstroom in het gehoororgaan (binnenoor), waardoor de functie wordt beperkt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram