Nieuwe oplossing voor problemen met middenoor

123-anatom-binnen-oor-170_01.jpg

nieuws In het UZA kan de dienst neus-, keel- en oorziekten (NKO) sinds kort volwassenen met een slecht werkende buis van Eustachius beter helpen. De NKO-artsen hanteren daarvoor als eerste in België een innovatieve techniek waarbij de buis van Eustachius als het ware wordt ‘opengeblazen’.

De buis van Eustachius verbindt het middenoor met het achterste gedeelte van de neusholte en regelt de druk in onze oren. In normale omstandigheden liggen de wanden van die buis op elkaar, maar als we slikken of geeuwen gaat de buis open en stroomt er lucht door. Dat is nodig om de druk in het oor gelijk te stellen aan de druk van de buitenlucht. Want als de druk in het oor te laag wordt, kunnen vocht en slijm zich ophopen in het middenoor. Vaak gaat dat gepaard met een pijnlijke druk in het oor, met slechter gehoor en soms zelfs chronische ontstekingen.

De meeste mensen ervaren enkel een drukverschil in het vliegtuig of bij duiken onder water. Maar mensen met een slecht werkende buis van Eustachius hebben er voortdurend last van. Een directe behandeling van de buis van Eustachius was er tot nu toe niet. Om de werking van de buis deels te vervangen, konden trommelvliesbuisjes wel helpen.

Bij de nieuwe techniek wordt via de neus in de buis van Eustachius een katheter in met een soort ballonnetje gebracht. Zodra dat ballonnetje op de juiste plaats zit, wordt dat opgeblazen. De ballon rekt de buis van Eustachius open en veroorzaakt onder het slijmvlies littekenvorming. Dat zorgt voor ontzwelling als de buis geneest, zodat ze weer normaal kan functioneren. Het ballonnetje wordt na twee minuten weer verwijderd.’

Tot nu toe werden de patiënten allemaal behandeld met een eenmalige ingreep. De operatie duurt ongeveer een half uur. Wat de effecten op langere termijn zijn, en of de ingreep herhaald moet worden, is men nog aan het onderzoeken.


Laatst bijgewerkt: februari 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram