Cochleaire implantatie helpt bij tinnitus door eenzijdige doofheid

nieuws Uit een studie aan het UZA in Antwerpen blijkt dat een cochleaire implantatie (CI) helpt bij de behandeling van tinnitus door eenzijdige doofheid (doofheid aan slechts één oor). Een CI is een elektronisch hoorapparaat dat tot voor kort enkel bij dove of ernstig gehoorgestoorde mensen, die geen of nog een beperkt restgehoor bezitten, werd ingeplant en zo het gehoor gedeeltelijk kan herstellen. Het CI wordt operatief ingeplant en geactiveerd door een toestel, dat achter het oor wordt gedragen. Een CI zet het geluid om in elektrische impulsen die de gehoorzenuw rechtstreeks stimuleren. Het CI vervangt de werking van het binnenoor en overbrugt hierbij buiten-, midden- en binnenoor.

Het onderzoek toont nu aan dat ook patiënten die doof zijn aan één oor en lijden aan ernstige tinnitus heel wat baat hebben bij een cochleair implantaat. Vroeger werden enkel patiënten die aan beide kanten doof waren behandeld met een cochleair implantaat. Alle deelnemers rapporteerden een stabiele en duidelijke vermindering van de ernst van de tinnitus.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram