Meer dan 3 miljoen Belgische toeristen hebben Europese Ziekteverzekeringskaart

nieuws In juni 2004 zag de Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) het licht. Tien jaar later is dit document niet meer weg te denken bij Europese vakantiegangers. Vorig jaar hadden 3 miljoen Belgische toeristen een EZVK op zak tijdens hun reis.

In 2013 hadden bijna 200 miljoen Europeanen een Europese Ziekteverzekeringskaart in hun portefeuille zitten en ook bij de Belgen raakt dit document meer en meer ingeburgerd. In 2013 hadden meer dan 3 miljoen landgenoten een EZVK op zak. Dat blijkt uit gegevens van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
Dank zij de EZVK moet de patiënt bij medische noodzakelijke verzorging in Europa enkel het remgeld betalen, de rest wordt rechtstreeks gefactureerd aan het Belgische ziekenfonds. Vooral bij ziekenhuisopnames scheelt dat een pak. Sinds 2010 kunnen ook chronisch zieken gebruikmaken van de dekking van geneeskundige verzorging via de EZVK.

De afgelopen jaren zijn echter ook een aantal problemen ontstaan rond het gebruik van de EZVK. Zo zijn privéziekenhuizen niet verplicht om het document te aanvaarden, met veel frustraties bij de patiënt tot gevolg. In dat geval neemt de patiënt best onmiddellijk contact op met de bijstandscentrale van het ziekenfonds. Het telefoonnummer staat op de achterkant van de EZVK.

Daarnaast weigerden in 2013 een aantal Spaanse publieke ziekenhuizen de EZVK bij buitenlandse toeristen. De Europese Commissie is toen opgetreden, want dergelijke praktijken zijn in strijd met de Europese regelgeving. Dichter bij huis waren er dan weer problemen met Belgische verzekerden die met hun EZVK geneesmiddelen gingen kopen in Nederlandse apotheken. De EZVK dekt echter geen vooraf geplande verzorging of aankopen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram