Kind & Gezin test kinderen vanaf 12 maanden op lui oog

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Kind en Gezin biedt op dit ogenblik in Limburg en grote delen van West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant een oogtest aan. Het is de bedoeling dat de test in de loop van dit en volgend jaar veralgemeend wordt in heel Vlaanderen.

Vroeg opsporen
Een ‘lui oog (in medisch jargon Amblyopie) is een slecht gezichtsvermogen in één oog, ontstaan doordat dit oog zich in de vroege kinderjaren niet normaal heeft kunnen ontwikkelen. Bij een lui oog heeft de verbinding met de hersenen zich nooit goed kunnen ontwikkelen omdat op jonge leeftijd vanuit dat oog systematisch minder goede signalen werden doorgestuurd.
De afwijking komt vrij vaak voor: bij vier op de honderd volwassenen. Meestal is er slechts één van de twee ogen lui, maar een ‘lui oog’ kan ook in zeldzame gevallen dubbelzijdig voorkomen.

Omdat amblyopie alleen maar met succes behandeld kan worden gedurende de vroege kinderjaren is het heel belangrijk dat deze afwijking vroeg wordt ontdekt. In het algemeen kan worden gesteld dat de ogen van een kind onder de drie jaar tenminste eenmaal zouden moeten worden onderzocht. Wanneer er in de familie sprake is van scheelzien, sterke brillenglazen, ‘luie ogen’ of andere oogheelkundige afwijkingen, dan is het verstandig op nog jongere leeftijd dan drie jaar een oogheelkundig onderzoek te verrichten.

De test van Kind & Gezin
De regioverpleegkundige voert de test uit tijdens de consultatie op de leeftijd van 12 en 24 maanden. Ouders hoeven hiervoor geen afzonderlijke afspraak te maken.
• Met de oogtest worden factoren die aanleiding geven tot een lui oog en enkele ernstige oogafwijkingen opgespoord.
• Voor een goede oogontwikkeling van je kind is het noodzakelijk dat oogproblemen vroegtijdig vastgesteld worden en op de juiste manier behandeld worden. Zo bied je je kind maximale ontwikkelingskansen.
• De oogtest is veilig, pijnloos, kindvriendelijk en gratis.
• Als het kindje al door een oogarts wordt gevolgd, wordt de test niet uitgevoerd.
• Kind en Gezin spoort oogproblemen op in de eerste levensjaren. Het CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding) zorgt voor de verdere opvolging van mogelijke oogproblemen.

Verloop van de test
Het kind zit op de schoot van de ouder. De regioverpleegkundige trekt de aandacht van het kindje terwijl ze een camera in de hand houdt. Om de test uit te voeren, hoeft het kindje alleen even recht in de camera te kijken.
Als het resultaat van de oogtest afwijkend is, wordt het kind doorverwezen naar een oogarts. Die beslist of verdere opvolging nodig is en of met een behandeling moet gestart worden.

Meer info
www.kindengezin.be/vernieuwing/preventieve-gezinsondersteuning/oogtest

Lees ook: Lui oog (Amblyopie)
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram