Gewone tandzorg tot vijftiende verjaardag volledig terugbetaald

nieuws Vanaf 1 juli zijn een aantal nieuwe maatregelen van kracht in verband met de terugbetaling van tandverzorging

Tandzorg kinderen tot 15 jaar
Gewone tandzorg wordt sinds drie jaar volledig terugbetaald voor kinderen tot hun twaalfde verjaardag. Voor hen werd ook de regeling betalende derde ingevoerd (wat betekent dat u niet zelf de tandarts moet betalen, maar dat de betaling via het ziekenfonds gebeurt). Deze maatregelen gelden voortaan tot de vijftiende verjaardag. De volledige terugbetaling geldt enkel bij tandartsen die het akkoord met de ziekenfondsen onderschrijven en dus de overeengekomen tarieven respecteren.
(De meeste ziekenfondsen bieden binnen de aanvullende verzekering bijkomende terugbetaling van tandzorg. Vraag vooraf uitleg bij uw ziekenfonds).

Preventief mondonderzoek
Het jaarlijks preventief mondonderzoek wordt voortaan (gedeeltelijk) terugbetaald tot de leeftijd van 57 jaar (voordien tot 56 jaar).

Orthodontie tot 9 jaar
Voor orthodontie is er geen volledige terugbetaling. Vanaf 1 juli is er wel een vergoeding mogelijk voor vroegtijdige orthodontische ingrepen tot de negende verjaardag. Op die manier kan later de ‘klassieke’ orthodontische behandeling worden ingekort. De tegemoetkoming zal bestaan uit een forfaitair bedrag van 304,92 euro (of 406,56 euro voor patiënten met verhoogde tegemoetkoming of Omnio-statuut). De helft van het bedrag wordt betaald bij de start van de behandeling, de andere helft bij het einde ervan.
(De meeste ziekenfondsen bieden binnen de aanvullende verzekering bijkomende terugbetaling van orthodontie. Vraag vooraf uitleg bij uw ziekenfonds).

Tandsteen
Het verwijderen van tandsteen wordt voortaan terugbetaald voor jongeren tussen 12 en 18 jaar (5 sessies voor de leeftijd van 15 jhaar en 5 tussen 15 en 18 jaar).
Vanaf de leeftijd van 18 jaar kan het verwijderen van tandsteen worden terugbetaald bij mensen die gedurende het voorgaande kalenderjaar een terugbetaalbare prestatie hadden bij de tandarts. Voor mensen die niet geregeld naar de tandarts gaan, wordt de eerder symbolische vergoeding van 10 procent van de normale terugbetaling opgetrokken tot 50 procent.

Tanden trekken: tot 15 jaar en vanaf 60 jaar
De tegemoetkoming voor het trekken van tanden geldt vanaf 1 juli tot de vijftiende verjaardag en opnieuw vanaf de zestigste verjaardag (vroeger vanaf de zesenzestigste verjaardag). Van vijftien tot zestig jaar is voor het trekken van tanden enkel terugbetaling voorzien in welbepaalde medische omstandigheden zoals chemotherapie, open hartoperatie, transplantatie of een blijvende handicap die mondhygiëne onmogelijk maakt.

Nieuwe materialen
Het gebruik van nieuwe materialen voor bewarende tandzorg kan voortaan worden vergoed voor alle blijvende tanden. Tot nu toe was dat enkel voor snij- en hoektanden.


Laatst bijgewerkt: juni 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram