Metatarsalgie: pijn aan de middenvoetsbeentjes

In dit artikel
Metatarsalgie: pijn aan de middenvoetsbeentjes

dossier Metatarsalgie betekent letterlijk 'pijn aan de middenvoetsbeentjes'. Deze voetpijn bevindt zich aan de onderkant van de voet, net achter het begin van de tenen en wordt meestal opgeroepen door (langdurig) staan, wandelen of hardlopen. Met name de afzetfase van de loopbeweging is pijnlijk bij veel mensen met metatarsalgie.

Mogelijke oorzaken

Pijnklachten aan de middenvoetsbeentjes kunnen ontstaan door overbelasting, onderliggende aandoeningen of een combinatie van beide. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • een intensieve trainingsbelasting bij sporten die een hoge belasting van de voet vragen, zoals hardlopen en sprongsporten;
  • een afwijkende bouw van de voet: een te kort of te lang middenvoetsbeentje, een middenvoetsbeentje dat te laag is gepositioneerd ten opzichte van de rest van de voet, een holvoet, of beperkte beweeglijkheid van de enkel kunnen bijdragen aan een verhoogde belasting van de middenvoetsbeentjes;
  • vervormingen van de voet. Het dragen van te krappe schoenen of hoge hakken kan op termijn vervorming van de voet veroorzaken. Hierdoor kan pijn aan de middenvoetsbeentjes ontstaan. Hamertenen, klauwtenen en gekruiste tenen zijn voorbeelden van vervormingen van de voet.
  • overgewicht. Hoe zwaarder je bent, des te meer gewicht je middenvoetsbeentjes tijdens het bewegen moeten dragen. De kans op overbelasting neemt daardoor toe.
  • een Mortons neuroom: in je voet lopen verschillende zenuwbanen naar je tenen. Bij een verdikking van het weefsel rond één van deze zenuwbanen ontstaan er gelijkaardige klachten als bij metatarsalgie. Daarnaast kan deze aandoening leiden tot een verhoogde belasting van de middenvoetsbeentjes bij het bewegen.

Andere mogelijke oorzaken van metatarsalgie zijn: stressfracturen van de middenvoetsbeentjes, medische ingrepen aan de voet, infecties, tumoren, stofwisselingsziekten, de ziekte van Freiberg en reumatische aandoeningen.

Lees ook: Hoelang mag je slippers of flipflops dragen?

Complicaties

Metatarsalgie kan leiden tot overbelasting van andere lichaamsdelen (onderrug, heup, knie). Dit komt doordat je anders gaat lopen (manken) om de pijnklachten te omzeilen. 

Diagnose

De klachten van metatarsalgie zullen doorgaans verminderen als je rust neemt en de juiste schoenen draagt (niet te krap, zonder hoge hakken). Ervaar je na een paar dagen nog steeds evenveel klachten, dan is het verstandig om je huisarts te contacteren. 

De dokter zal op zoek gaan naar de oorzaak van je pijnklachten. Hij of zij zal je voet onderzoeken en je activiteiten en levensstijl bevragen. In sommige gevallen zal de dokter je doorsturen naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto of ander aanvullend onderzoek.

Behandeling

De meeste gevallen van metatarsalgie kunnen worden opgelost door rust te nemen en het dragen van de juiste schoenen. Inlegzooltjes ter ondersteuning van de middenvoetsbeentjes of de voetboog zijn soms nodig. De dokter kan je daarnaast adviseren om je levensstijl of activiteiten aan te passen, zodat je metatarsalgie in de toekomst kan voorkomen. Als een Mortons neuroom de bron van je klachten is, zal de dokter wellicht een medische injectie verstrekken. In zeldzame gevallen is een operatie nodig om je van de klachten af te helpen. Meestal is de oorzaak dan een vervorming of afwijkende bouw van de voet. Een operatie wordt doorgaans pas overwogen als andere behandelingen niet aanslaan.

Bronnen:
An, T. W., Kish, A., Varacallo, M., Aiyer, A. A., & Vulcano, E. (2017). Metatarsalgia. Orthopedic Surgery Clerkship, 359–363. doi:10.1007/978-3-319-52567-9_78
Scott C. Litin (2018). Mayo Clinic Family Health Book, Fifth Edition, Mayo Clinic Press.

auteur: Robert van den Heuvel, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram