Goedkopere geneesmiddelen

nieuws Sinds 1 april 2012 moet de apotheker altijd het goedkoopste geneesmiddelen afleveren, als uw arts een ‘voorschrift op stofnaam’ (VOS) heeft gemaakt. Tot nu gaf een voorschrift op stofnaam aan de patiënt maar één garantie, namelijk dat u geen supplement moest betalen bovenop het remgeld. De apotheker kon echter wel een duur generisch geneesmiddel afleveren. Nu is de apotheker verplicht om de goedkoopste variant af te leveren.

• Uw arts is niet verplicht om een geneesmiddel op stofnaam voor te schrijven. Hij kan altijd nog een (duurder) merkprodukt voorschrijven. Indien dat gebeurt, dan is de apotheker verplicht om dat merkprodukt af te leveren.

• Indien uw arts een geneesmiddel op stofnaam voorschrijft, dan moet de apotheker het goedkoopste geneesmiddel afleveren. Op basis van de stofnaam, sterkte, de toedieningsvorm en de verpakkingsgrootte zijn eventueel meerdere specialiteiten in overeenstemming met het voorschrift. Het kan gaan om een generisch geneesmiddel, een ‘kopie’specialiteit of een originele specialiteit. Het RIZIV stelt elke maand een lijst op met ‘goedkoopste’ geneesmiddelen waaruit de apotheker kan kiezen. Deze ‘goedkoopste’ geneesmiddelen zijn kwalitatief evenwaardig aan de duurdere varianten. Het kan er anders uitzien of een andere smaak hebben, maar de medische werking is volledig dezelfde. Naast het goedkoopste geneesmiddel worden ook de geneesmiddelen terugbetaald die tot 5 procent duurder zijn.
Staat een geneesmiddel niet op die lijst, dan krijgt u het alleen als uw arts het voorgeschreven heeft op merknaam.

Steeds het goedkoopste antibioticum of antischimmelgeneesmiddel

Voor antibiotica en antischimmelmiddelen is de regeling nog srenger. Apothekers zijn sinds begin deze maand verplicht het goedkoopste antibioticum of antischimmelmiddel af te leveren, ook al had de arts een ander merk voorgeschreven.

Uw dokter kan op twee manieren een antibioticum of een antischimmelgeneesmiddel voorschrijven:
• de specifieke merknaam van het geneesmiddel voorschrijven
• enkel de stofnaam van het actieve bestanddeel vermelden.
Apothekers zijn verplicht om in beide gevallen het goedkoopste antibioticum of antimycoticum af te leveren, ook als de arts een duurder merkproduct had voorgeschreven.

Als uw dokter vindt dat u om medische redenen toch een welbepaald geneesmiddel moet krijgen, kan hij dit vermelden op het voorschrift. Hij kan zich zo verzetten tegen de aanpassing van zijn voorschrift. De apotheker is dan verplicht om het voorgeschreven (duurdere) geneesmiddel af te leveren. Dit geneesmiddel wordt in dat geval ook terugbetaald. Medische redenen kunnen bijvoorbeeld zijn dat u allergisch bent voor bepaalde stoffen in de goedkopere variant. Dat moet uitdrukkelijk vermeld worden op het voorschrift.

bron: www.riziv.be

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram