Mogelijk verband tussen laat opblijven en kanker

nieuws De Royal Commission on Environmental Pollution (Koninklijke Commissie over omgevingspollutie) heeft in Groot-Brittannië opdracht gekregen om het mogelijke verband tussen laat opblijven en kanker te onderzoeken. De International Agency for Research on Cancer overweegt om nachtwerk op te nemen als een risicofactor voor onder meer borstkanker. Onderzoek van onder meer het National Cancer Institute en het National Institute of Environmental Health in de Verenigde Staten hebben aangetoond dat borstkanker tot 60 % meer voorkomt bij vrouwen die ’s nachts werken en bij vrouwen die twee tot drie keer per week heel laat opblijven. Omgekeerd komt borstkanker veel minder voor bij blinde vrouwen.
Het vermoeden bestaat dat dit verhoogde risico te maken heeft met de verhoogde blootstelling aan (kunst)licht tijdens de nacht bij vrouwen die ’s nachts opblijven. Hierdoor zou de afscheiding van het zogenaamde hormoon melatonine, dat ’s nachts wordt afgescheiden, verstoord worden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram